Tips

3 Ljus- & kulturtips

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Drömmen om Svansjön

Schemalagt fram till den 2 juni 2017

Kungliga Operan i Stockholm

Verklighet och fiktion flätas samman i ett triangeldrama som rör sig mellan balettsal och scen i Drömmen om Svansjön. Bakom föreställningen finns ett konstnärligt dream team bestående av: koreografen Pär Isberg, scenografen Lars-Åke Thessman, ljusdesignern Ellen Ruge och kostym-
skaparen Jérôme Kaplan.

Ljus

6 maj–15 oktober 2017

Vandalorum i Värnamo

En interdisciplinär nordisk utställning om vad ljus är och hur det påverkar vår uppfattning om omvärlden. 16 nordiska konstnärer, formgivare, arkitekter/arkitektkontor och forskare – däribland norska Snøhetta, finska Vesa Honkonen, norska Ellen Ruge och danska Astrid Krogh – visar sina projekt genom upp­levelser och storskaliga installationer, fler av dem skapade specifikt för Vandalorum. Initiativtagare till utställningen är arkitekt Göran Hellborg.

Från Sverige deltar: Malin Alenius –
arkitekt White, Johanna Enger – ljusdesigner, doktorand Lunds Tekniska Högskola, Jan Garnert – etnolog, kulturhistorisk belysningsexpert, Göran Hellborg – arkitekt, Malin Holmberg – konstnär, Johannes Lindén – fysiker, postdok Technical University of Denmark, Roskilde, Katja Pettersson – formgivare, Svante Pettersson – ljusdesigner, Aleksandra Stratimirovic – konstnär, ljusdesigner.

Utställningen stöds, bl.a. av: Bertil & Britt Svenssons stiftelse för belysningsteknik.

Jielemeguvvie guvvie sjisjnjeli/Film i en bild

8 april–3 september 2017

Moderna Museet i Stockholm

En utställning/film av den irländske konstnären Gerard Byrnes. Filmen är inspelad på Biologiska museet i Stockholm med uppstoppade djur mot en fond målad av Bruno Liljefors. När fotografi och film bara var i sin linda kunde besökarna uppleva en nordisk vildmark mitt i storstaden. Museet är upplyst med dagsljus som kommer in genom en glasad öppning i taket. Byrne liknar museet vid en kamera som med hjälp av ljuset skapar en frusen bild. I en obruten kamera­åkning visas de uppstoppade djuren som ser ut som om de stannat mitt i en rörelse.

Curator: Magnus af Petersens.

Publicerad den 29 maj 2017
Ur Ljuskultur Nummer 3, 2017

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här