Notiser

En strålande konsertsal

Till konserthuset Elbphilharmonie i Hamburg har Zumtobel levererat en särskild belysningslösning, som får den spektakulära byggnadens hjärta – konsertsalen – att stråla.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Byggnaden, som ritades av den schweiziska arkitektbyrån Herzog & de Meuron, står på mer än 1000 pelare av stålbetong direkt vid floden Elbe. Arkitekternas skapelse låter gammalt och nytt smälta samman. En spektakulär glaskonstruktion har placerats på ett gammalt magasin med tegelfasad. Byggnaden rymmer en konsertsal, ett hotell, restauranger, lägenheter samt en utsiktsplats, Plaza.

Zumtobel har varit med i projektteamet som skapat olika ljuslösningar i byggnaden. Särskilt iögonfallande är speciallösningen för konsertsalens allmänbelysning. Här anknöt Zumtobel till arkitekternas koncept och utvecklade, i samarbete med med Herzog & de Meuron, ljusdesignbyrån Ulrike Brandi Licht i Hamburg och glaskonstnären Detlef Tanz från Wegberg ca 1200 munblåsta klotarmaturer av glas. Dessa påminner om ljusfyllda vattenbubblor där de dyker upp ur det vågformade akustiktaket – en hyllning till den stormplågade floden Elbe intill. Ljuskropparna är inbyggda i taket på ett sätt som gör installationen osynlig för betraktaren.

Kombinationen av traditionell hantverkskonst och modern LED-teknik gjorde utvecklingen av denna ljuslösning till en särskild utmaning för Zumtobel. Resultatet är en special­armatur, som skapar en stämningsfull ljus­atmosfär i salen med en färgtemperatur på 2700 K. Armaturerna är steglöst dimbara via DMX-styrning och HDTV-kompatibla. Detta innebär att filminspelningar i konsertsalen blir 100 % flimmerfria. Dessutom är en tredjedel av armaturerna integrerade i nödbelysningssystemet.

Publicerad den 21 mars 2017
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2017

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här