Med egna ord

Hokus fokus!

Barnfysiologen på Östra sjukhuset i Göteborg besöks årligen av barn som behöver få lungor, hjärtat, hjärnan, urinvägar eller mag- och tarmkanaler undersökta. För att flytta fokus från det onda fick White i uppdrag att omvandla ett väntrum och två provtagningsrum. Resultatet har blivit en varm och välkomnande miljö.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst för prenumeranter. Genom att bli prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material.

Bli prenumerant

Johanna Augustsson, inredningsarkitekt och Mikaela Åström Forsgren, ljusdesigner på White:

”När man kommer till ett sjukhus som patient befinner man sig i en väldigt utsatt situation. Man kanske är orolig, har ont och vet inte riktigt vad som ska hända. Vårt uppdrag har handlat om att skapa en välkomnande miljö som flyttar fokus från det onda. Därför har vi kallat projektet för Hokus Fokus. Det som varit extra roligt är att vi inte bara fått möjlighet att jobba med väntrummen, utan även provtagningsrummen. Eftersom fokus oftast ligger på utrustningen och det kliniska är det en miljö som kan kännas väldigt skrämmande och ogästvänlig”, säger Johanna Augustsson, inredningsarkitekt och Mikaela Åström Forsgren, ljusdesigner, båda på White.

Visionen

Barn- och patientperspektivet var en viktig utgångspunkt för oss. Målet var att skapa en miljö som skulle tilltala såväl 16-åringar som mindre barn. Vi hade tidigt en nära dialog med personal, patienter och anhöriga och engagemanget var stort. Barnen ritade och berättade om sina favoritplatser och vad de önskade på sjukhuset. Från verksamhetens sida hade man önskemål kring olika teman. I väntrummet ville man ha vår i parken och i provtagningsrummen sommar med blomsteräng och sommar på stranden. Utöver det behövde vi också ta hänsyn till att möbler och utrustning enkelt skulle kunna spritas.

I väntrummet fanns redan en del leksaker och möjlighet att rita, vilket uppskattades av barnen. Nackdelen var att det var lite rörigt och att ljuset var platt och tråkigt. Vi ville också komma bort från den dominerande röda kulören för att undvika associationen till blod.

Lösningen

Första steget blev att skapa en ren bas och ta tillvara på och komplettera med lekfulla tillägg. Med hjälp av en liten vägg inrättades en avgränsad lekhörna. Anslagstavlan där barnens teckningar hängde huller om buller ersatte vi med en mer strukturerad gallerivägg vid entrén. Den röda soffan byttes mot en spritbar grön soffa och väggarna fick hyllsystem med integrerad belysning. Sedan kompletterade vi med arbetsbelysning vid ritplatsen och ljus på väggen från spottar i taket. Detta bidrar nu till fint indirekt ljus i rummet.

Den största utmaningen var provtagningsrummen. För att kunna utföra provtagningarna krävs stora mängder ljus, vilket kan upplevas obehagligt för patienten. En viktig bit har därför handlat om att skapa ett bländfritt ljus med god färgåtergivning som kan varieras efter behov. Efter provtagningen kan belysningen dimras ner för att skapa en lugn stämning om patienten behöver vila en stund. Vi ville också se om det gick att gömma och integrera en stor del av utrustningen.”I provtagningsrummen skapades ett bländfritt ljus med god färgåtergivning – ett ljus som kan ­dimras ner efter provtagningen, för att skapa en lugn ­stämning om patienten behöver vila en stund. ”

I det första provtagningsrummet började vi med en grön horisont, målad som en sommaräng att sjunka ner i. Överdelen av väggen är vitmålad för att reflektera ljuset på ett bra sätt. På ena sidan sträcker sig en trädstam upp mot taket, där den övergår i ett vackert bladverk kompletterat med fiberoptik, likt en solbelyst trädkrona. Tillsammans med den specialdesignade fågelholkslampan på väggen och olika djurschabloner skapas flera avdramatiserande fokuspunkter. Specialritade sittbänkar längs med väggarna smälter in i sommarängen och fungerar både som förvaring och sittplats för anhöriga. Den utrustning som fortfarande är synlig har specialdesignats för att smälta in i sommarängstemat, till exempel pappershållaren som fått en orange kulör.

Det andra provtagningsrummet är utformat på liknande sätt, men med temat sommar på stranden. Här är horisonten gul och precis som i det andra rummet sträcker den sig även över dörren för att skapa en sammanhållen rumslighet. En rosa flamingo bidrar till att väcka nyfikenhet på rummet, när dörren står öppen. Även den angränsande toaletten spelar på strandtemat. Pappershållaren har fått en solgul kulör, rengöringsutrustningen som tidigare stod framme har dolts i ett solgult väggskåp och duschen gömts bakom en vikbar skärmvägg. En stor solgul plafond ger intrycket av en sol som skiner ner
från taket.

Erfarenheter från projektet

Att jobba med det här projektet har varit oerhört stimulerande, inte minst den nära samverkan mellan ljusdesign och inredningsarkitektur. Resultatet av vårt arbete har också lett till en ny designmetod som vi kallar Hokus fokus. Men allra mest fantastiskt har varit att få vara med och bidra till en roligare och mer hälsofrämjande miljö för barn som befinner sig i en utsatt situation. Nu hoppas vi att fler sjukhus och vårdinrättningar ska bli inspirerade och vilja följa Barnfysiologens exempel.

 

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare