Ljusresan

Köpenhamn

En kväll i Köpenhamn sprudlar av liv och rörelse i ömsom nydesignade som hippa och kulturella omgivningar. När skymningen faller förstärks intrycken. Kreativ och välplanerad ljusdesign visar att Köpenhamn är en stad med framåtanda!

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant


Marianne Linds ljusresor har möjliggjorts genom bidrag från Bertil och Britt ­Svenssons Stiftelse för Belysningsteknik.

 

Gammel Hellerup Gymnasium

Ljusdesign: BIG – Bjarke Ingels Group

Vad är viktigt på en skolgård för gymnasieelever? Självklart behöver eleverna trevliga platser där de kan samlas. På Gamla Hellerups gymnasium finns detta, samtidigt som skolgårdens annorlunda form får vem som helst att stanna upp. En väldig kulle i trä för tankarna till ett månlandskap eller en gravid kvinna. Och den enkla och smarta ljussättningen förstärker de organiska formerna och gör platsen ännu mer intressant. Under de vita, hattifnattliknande stolarna och bänkarna som klättrar över kullen sitter LED-punkter och LED-lister som skapar spännande mönster på marken när mörkret sänker sig. Enkelt och mycket estetiskt.

Hitta hit: Svanemøllevej 87, Hellerup,
norr om Köpenhamn.

Nordisk Nature Park

Ljusdesign: SLA ­Architects

De bästa idéerna får man av att promenera. Utifrån den filosofin har företaget Novo Nordic skapat en park med tusen noga utvalda träd runt sitt huvudkontor norr om Köpenhamn. Hela parken är klimatanpassad genom att den tar tillvara hundra procent av regnvattnet. Här har man också satsat friskt på belysningen. Även om parken skulle vinna på att ta bort en stor del av alla armaturer i området, så flödar inspirationen. Vackert stilla ljus med gobomönster förstärker ljuset genom trädens kronor på flera ställen och skapar dynamik. Ett goboljus med naturligt lövmönster rör sig i vågor över marken under träden och skapar en plats där man vill stanna. Här finns mycket att se och diskutera.

Hitta hit: Novo Allé, Bagsvaerd, norra Köpenhamn.

Wall of dreams

Konstnär och poet: Morten Söndergaard. Ljusdesign: Vladan Paunovic, Ramboll.

Människor lever och drömmer mitt i betongen. Det visar konstnären Morten Söndergaard med sitt konstverk Wall of dreams, där han låtit de boende i ett trist 1960-talshus i stadsdelen Valby berätta om sina drömmar och därefter har han visualiserat dem på fasaden där de bor: ”jag drömmer om global ekologisk balans”, ”jag drömmer om att gå på styltor utan att falla och slå mina knän”, ”jag drömmer om att leva i nuet”.

Belysningen är fint integrerad i konstverket. Drömtexten går att läsa hela dagen men framträder mer och mer tydligt när skymningen faller. LED-lister är fästa bakom texten och förstärks av starkare LED-punkter som skapar ett slags glitter över konstverket.

Hitta hit: Mosestykket, Valby, västra Köpenhamn.

Tivoliparken

Ljusdesign: Jesper Kongshaug m fl.

Tivoliparken mitt i Köpenhamn är ett fyrverkeri av kreativa ljussättningsidéer. Hela området lyses upp av 100 000 LED-ljuskällor som drivs av ett vindkraftverk som ägs av tivolit. Ljusdesignern Jesper Konsthaug vill låta tivolits klassiska ljussättning skapa en festlig stämning, tillsammans med undangömd belysning och nya, fantasifulla armaturer. Inga RGB-färger används, bara sekundära färger. Under en vandring i parken stöter vi på Olafur Eliassons spännande glaskreationer, lysande trollsländor över vatten, skuggspel ur orientaliska armaturer och färgglada skärmlampor som svävar över blomkrukor.

Hitta hit: Tivoli, Vesterbrogade 3, mitt emot centralstationen.

Langebro, västra brofästet

Ljusdesign: Jesper Kongshaug

En gångtunnel av asfalt och rå betong under ett brofäste. På många håll upplevs just sådana här platser som både mörka och otrygga – men inte tunneln vid Langebrons västra fäste. Här lyser dolda LED-slingor ned på bropelarna och varierar långsamt i färg i samspel med väggfärgen. Här har en finessfull belysning förvandlat den tidigare dystra platsen till ett stadsrum med rymd, färg och glädje. Besökaren rekommenderas att gå över till östra brofästet för att uppleva skillnaden, för där finns ännu bara vanlig gatubelysning. Den som är i krokarna kan även traska vidare till Cirkelbron några hundra meter bort, som också är vackert och smakfullt belyst.

Hitta hit: Langebro, under H. C. Anderssons Blvd. 50, centrala Köpenhamn.

Bonustips: Absalon – Köpenhamns vardagsrum

Här är platsen för dig som vill lära känna nya människor. I en tidigare kyrkolokal bjuds det till middag vid långbord varje kväll klockan 18 och det är fritt fram att prata med bordsgrannarna. Middagen kostar 50 danska kronor. Tips: Kom före klockan 17, för stället är populärt. Här finns även andra aktiviteter, som dans och yoga.

Hitta hit: Sønder Boulevard 73, 1 km sydväst om Tivoli.

Publicerad den 1 september 2017
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2017

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här