En beställares syn på ljus

”Ljuset gör fastigheterna attraktiva helt enkelt.”

Erik Williamson

Fastighetsförvaltare, Castellum i Borås

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Vilken betydelse har ljuset för Castellum?
– Ljuset är en oerhört viktig del. Särskilt när det gäller fastighetsbeståndet i centrum. Orsaken är flera. Människor ska känna sig trygga hos oss. Förutsättningen är en bra belysning i entréer, portar och passager. Vi jobbar mycket med invändiga trapphus också; vi vill skapa miljöer som både känns välkomnande och är estetiskt tilltalande. Ljuset gör fastigheterna attraktiva helt enkelt.

Dessutom vill vi ha en trygghetsskapande ljussättning runt våra hus också. Som gör gatorna säkra och trivsamma. Då vill människor vistas i staden även när butikerna har stängt.

Hur går det till när du beställer ljus? Finns det någon kravspecifikation? En särskild belysningspolicy?
– Det beror på vilken typ av hyresgäst och vilka lokaler det handlar om. Många av våra hyresgäster (som vi bygger om åt eller gör ordning lokaler till) har egna ljuskrav i sina respektive arbetsmiljöer. I vissa stora kontorslandskap, där man kanske sitter 150 personer i samma stora rum, finns det självklart krav på luxtal, dagsljusinsläpp och så vidare. Vi måste leverera efter dessa; då kan det handla om en uttalad kravspecifikation. För kontor och butiker finns också vissa andra byggkrav som innefattar ljuset. De måste vi också uppfylla för att nå upp till rätt standard.

Sedan har vi ju andra typer av lokaler där det mer handlar om att skapa miljöer eller olika rumsligheter. Många gånger väljer då hyresgästen själv inredning och arrangerar belysningen, så att den passar de egna önskemålen. Andra gånger gör vi jobbet. Vissa lokaler är svårare att hantera än andra. Studentkåren till exempel, samlingslokalen för studenter vid högskolan, skulle fungera som kafé på dagen och som disco respektive bar på kvällen. Det ställde en del speciella krav. I sådana lägen anlitar vi ljusdesigner.

Som fastighetsbolag kan väl Castellum knappast blunda för energifrågorna när ni rustar upp era byggnader?
– Krav på att minska energikostnaderna så långt det går finns alltid. Vi jobbar mycket med att sänka förbrukningen av energi, både vad gäller värme och el. Då tittar vi förstås också på belysningen. Vi har många ”lager & logistik”-lokaler där vi vill ligga på så låga energivärden som det någonsin går. Vi måste jobba rätt hårt med de bitarna faktiskt och driver ett eget energiprojekt.

Just nu ligger fokus bland annat på våra garage. Vi gör om ett sådant i kvarteret Midas mitt i Borås. Där ska två våningsplan få nytt ljus som reagerar på rörelse och drar minimal energi. Samtidigt måste ju belysningen kännas maximalt trygg på en parkering …

Händer det någon gång att du och ditt fastighetsbolag är mer intresserad av ljuset än hyresgästerna? Att ni ligger i framkanten när det gäller belysning?
– Ofta. I merparten av våra projekt. Nya hyresgäster är inte sällan ovana vid att bygga om lokaler och har begränsade kunskaper om belysning. Då får vi gå in och ge förslag på vad man kan välja och ska tänka på, när det gäller både ljuset och själva armaturerna. Hyresgästerna är inte alltid villiga att betala för en ”uppgradering”. Men om vi kan övertyga dem om att lokalen blir mer attraktiv (det blir den med en genomtänkt belysning) går det lättare att få med dem på förslagen.

I vilken utsträckning har du som beställare personlig kontakt med ljusdesigner?
– Jag träffar alla som är involverade i arbetet med belysningen i våra större projekt. Är personligen inblandad i allt. Om flera arbetslokaler ska se likadana ut kanske jag inte lägger ner lika mycket tid på var och en av dem. Men jag vill vara delaktig i belysningsprocesserna hela vägen.

Igår gjorde vi en provbelysning av arkader och entréer till Midas-garaget, som jag nämnde nyss. Då var jag på plats och hade synpunkter.

På Castellum jobbar vi på lite olika sätt med olika belysningskunniga yrkesgrupper. I några av projekten finns en entreprenör som föreslår belysning allt efter givna, önskade ljusnivåer och sedan kontaktar leverantörerna. Det är ett sätt.

Ibland vill arkitekten i projektet skapa en speciell miljö med hjälp av ljuset, kanske med särskild färgsättning. Då tar han eller hon fram någonting utifrån det.

Men vi kan också gå ett steg längre. Vill vi göra något extra, om ljuset är den dominerande ingrediensen, anlitar vi alltid en ljusdesigner. Just nu använder vi detta tredje sätt att beställa ljus i ett flertal olika projekt. Både interiört och exteriört vad gäller fasadbelysningar och ljus i arkader. En ljusdesigner jobbar ju på ett helt eget sätt. Ser kontrasterna, har större förmåga att visualisera och att förklara vad ljuset kan göra för helheten. Och det är viktigt att använda sig av ljusdesignerns specialkunskaper.

I vilken prioriteringsordning hamnar ljuset? Händer det att ljuset tar stryk om ekonomin kärvar i ett projekt?
– I de projekt vi driver avsätter vi alltid pengar för belysningen så att det räcker. Vi diskuterar på ett tidigt stadium vilken nivå vi vill lägga oss på men när vi väl bestämt oss blir ljuset högt prioriterat. Vi är beredda att lägga resurser på bra belysning hos våra hyresgäster om vi tror att de kommer att dra nytta av det. Vi vill ju att hyresgästerna ska trivas och stanna länge.”Under året ska fyra-fem olika fasader få ny belysning. Det kommer att lyfta miljön rejält i kvarteren runt omkring”

Å andra sidan, om vi har räknat med en viss typ av belysning i ett projekt och hyresgästen sedan önskar mycket mer, men inte är beredd att betala högre hyra, måste vi begränsa oss.

Vilken är den största framtidsutmaningen för Castellum i Borås?
– Nyligen gjorde vi en bytesaffär och utökade våra lokaler här med 80 000 kvadratmeter. Utmaningen är att kunna göra lika mycket med dem som vi gjort med det tidigare befintliga beståndet. Och med samma kvalitet. Se till att vi får fina entréer, vackert belysta fasader, säkrare utemiljöer och så vidare.

Kan du nämna något spännande Castellum-projekt på gång just nu?
– Vi sitter mitt uppe i ett stort projekt vid Stora Torget. I den stora ombyggnaden ingår tre olika butiker mot gatan och utökning av en biograf i källaren till tolv salonger. Det blir Svenska Bios största i landet. Här jobbar vi både invändigt och med entréerna. När det är klart ska allt kännas uppdaterat och speciellt. Sen tycker jag också att alla övriga projekt i centrum är intressanta. Under året ska fyra-fem olika fasader få ny belysning. Det kommer att lyfta miljön rejält i kvarteren runt omkring.

Publicerad den 29 maj 2017
Ur Ljuskultur Nummer 3, 2017

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här