Ljusresan

LONDON

Varje stadsdel i London bjuder på lika många ljusupplevelser som en hel europeisk storstad. Här finns allt från färgsprakande torg till känsligt belysta fasader och monument. Följ med på en vandring i den vänliga engelska natten och låt dig inspireras!

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

 

Tower Bridge

Ljusdesign: GE Lighting

Tower Bridge vaktar London från öster. Fasadbelysningen samverkar med brons granit och stadens fuktiga luft och bron ändrar färg med avståndet. När man står närmre ser man skuggspelet på fasaderna när folk går över markstrålkastarna.

Vita LED-slingor längs brons armar visar att den är nitad och strålkastare lyser ner över var och en av de vita metallpelarna.

Det finns många sätt att uppleva bron; gå över glasgolvet på 46 meters höjd eller se det spännande maskineriet vid en guidad tur.

Hitta hit: T-bana Tower Hill

Queen Elizabeth OlympicPark

Ljusdesign: Speirs & Major

Hotellen i olympiabyn i Stratford nordost om London har blivit bostäder i en modern och genomtänkt stadsplanering. Den storskaliga miljön har med hjälp av ljusdesign brutits ner i mänskligare delar. Längs en allé i parken hänger invändigt blå- och grönmålade sfärer som en rad av månar. Skuggorna skapar spännande lövverk på marken, och leder besökaren fram till stadsdelens märkligaste struktur; The Arcelor Mittal Orbit som är säregen skulptur, utsiktstorn och världens längsta rutschkana! ”The Orbit” drar folk från hela London och har blivit en symbol och stolthet för Stratford. Här finns mycket att inspireras av.

Hitta hit: T-bana Stratford (röd linje)

259 Knightsbridge

Ljusdesign: GIA Equation

Nära lyxgatan Sloane Street ligger ett stort kvarter med många fastigheter med liknande arkitektur. Men när den 500 meter långa fasaden skulle belysas blev olikheterna tydliga. Resultatet blev att varje meter kablage och varje strålkastare är infärgad i rätt bakgrundsfärg, liksom att ljuset i varje lampa är speciellt utprovat med olika färgtemperaturer i LED. Resultatet är sublimt. Belysningen visar olikheterna men berättar samma historia. Varuhuset Harrods i grannkvarteret har en välkänd belysning som numera är kulturminnesskyddad.

Hitta hit: T-bana Knightsbridge

Gasholder Park

Ljusdesign: Speirs and Major

Av de tre gasklockorna norr om St Pancras Station har två byggts om till bostadshus och det tredje blivit en park vid Regent’s Canal, med rätta prisad. Det här är en urban park i litet format. Gasklockans 16 svartmålade pelare belyses underifrån och bildar en genomsynlig vägg vars form konstnärligt framträder ur mörkret med blänk i den svarta ytan. Det vita ljuset tonas subtilt ut och tillbaka genom nästan 200 speglar i markplan som skapar rörelse av vinden, vattnet och förbipasserande. Skenbart enkelt, mycket magiskt.

Hitta hit: T-bana Kings Cross, gå norrut längs Regent’s Canal.

Stratford Bus Station

Design: Architen Landrell

En vanlig miljö – en busstation. Ett vanligt problem – hur skapa trygghet och intresse på en plats som de flesta vill lämna så fort som möjligt? Lösningen – stora parasoller av teflontyg som skyddar från regn och tydligt markerar vart man ska. Dessutom samlar de platsen och sprider ljuset på ett bländfritt sätt. Avskärmade strålkastare monterade på stolparna ger ett varmt ljus uppåt och ett kallare ljus mot marken som förstärks med lågt väggmonterade armaturer i busskurerna. Busstationen har blivit spännande, vacker och lättförståelig.

Hitta hit: T-bana Stratford (röd linje)

Bonustips: Sky garden at 20 Fenchurch Street

Vi sitter i en bar. På 36 våningen. Och det luktar jord. Runt baren finns en park i tre våningar – med ormbunkar, palmer och örter. Utsikten runt om är ögonbedövande, här ligger London för dina fötter.

Hitta hit: T-bana Monument. Fri entré, men boka tid på: www.skygarden.london

Publicerad den 29 maj 2017
Ur Ljuskultur Nummer 3, 2017

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här