Med egna ord

The Winery Hotel

Nästgårds med Järva Krog i Solna ligger det unika koncepthotellet The Winery Hotel där vin och vintillverkning har huvudrollen. ECO Lightlink har varit en del av projektgruppen som, med god samverkan och laganda, levererat ett hotell med en belysningslösning utefter hotellets koncept och anpassad efter dess funktioner.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst för prenumeranter. Genom att bli prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material.

Bli prenumerant

VISIONEN

Gestaltningen av hotellet är en kombination av uttryck hämtade från industrilokaler i Brooklyn och vingårdar i Toscana. Råa och kraftfulla material och former möter det mjuka och lantliga. Material som använts genomgående är tegel, betong, synliga installationer, metall samt mjuka skinnsoffor, sköna fåtöljer och en stilfull ljussättning. Alla detaljer är noga utvalda och helheten är genomarbetad. Förutsättningen för det interiöra uttrycket var funktionellt och smakfullt i stil med hotellets koncept.

LÖSNINGEN

Hotellets mittpunkt är den fantastiska lobbyn där vintillverkningen med cisterner och ekfat syns bakom stora fönsterpartier från receptionen och baren. Lobbyn är avsedd för fler olika ändamål och är därför försedd med möjlighet till olika belysningslösningar och ljusscener via ett styrsystem. Ljusdesignen är en kombination mellan inredningsbelysning för ett förstärkt industriellt uttryck och en anläggning som ger fullgod belysning för lokalens olika ändamål. (bild 2)

Funktionsljuset består av skenspotar där varje individuell spot är programmerbar. Några scener är förprogrammerade för en variation av ljusscener anpassade för olika ändamål. Vid funktionsändring av lokalen möblerar personalen om och sen är det bara att trycka på en knapp för rätt ljusinställning.

Den nerpendlade globarmaturen uppfyller både funktionen som ett attribut i konceptets spår men också för att belysa rummets volym. ”Ljusdesignen är en kombination mellan inredningsbelysning för ett förstärkt industriellt uttryck och en anläggning som ger fullgod belysning för lokalens olika ändamål.”

Belysningen i vineriet uppfyller kraven för det detaljarbete som sker vid tillverkningsprocessen. Ljussättningen betonar samtidigt hotellets hjärta så att det framträder och syns redan från entrén i lobbyn.

En våning upp ligger hotellets restaurang och mötesrum. Belysningen i varje mötesrum består av en rektangel med linjära armaturer som kompletterats med spotlights på skena för tavelbelysning och vertikalljus. Rektangeln med indirekt och direkt ljusspridning är anpassad storleksmässigt efter varje enskilt rum, lika så armaturskenorna. När rummen används individuellt kontrolleras belysningen i respektive rum på varsin panel. Möjlighet finns att med vikväggar öppna upp de tre rummen till två eller ett stort rum. Styrsystemet är anpassat i olika förprogrammerade scener efter lokalens möjlighet till varierade storlekar.

Restaurangen är också belyst med spotlights på skena. För möjlighet att ändra ljusscener vid olika möbleringar och events är även denna belysning förprogrammerad och anpassningsbar. Vid större events justeras inredningen om med en annan bordsmöblering än det dagliga arrangemanget. Armaturerna kan då riktas om utefter de nya positionerna och anpassas efter mängden planerade gäster.

Restaurangen är sammanlänkad med Terreno Deli en trappa ner där samma belysningslösning är applicerad. Armaturformen är enkel och konkurrerar inte med restaurangens inredning. Rummen är fyllda med autentiska föremål så som inflätade bryggeributeljer i glas, ekfat, korgar, knippen med kryddor och delikatesser i mängder, som kommer till sin rätt med noga riktad belysning. Den accentuerar den Italienska inredningen och detaljerna samt den industriella lokalen.

Som en del i projekteringen byggdes provrum av ett hotellrum, ett duschrum samt en bit av en korridor för att säkerställa och utvärdera projektgruppens lösningar tillsammans. Provrummen utvärderades gemensamt och säkerställandet av lösningarna i det skedet underlättade vidare genom hela processen. För möjlighet att ändra ljusscener vid olika möbleringar och events är även denna belysning förprogrammerad och anpassningsbar.

Hotellrummen är till största del försedda med inredningsbelysning som även fungerar som en funktionell sådan. Armaturernas placering är anpassad efter möbleringen och ljuset finns där det behövs. Läsbelysning och sängbelysning är kombinerade och bidrar med en mysig hemmakänsla. Allmänljuset i rummen består av runtlysande glober som lyfter fram tegelväggarna och rummets rymd, lika pendlarna i lobbyn.

Hallen belyses med diskreta infällda spotlights med försänkning i matchande färg med taket. De är riktbara och vinklas mot hatthyllan och kapphänget.

Badrummen har två olika tändningar och möjlighet till ljusreglering av allmänljuset. En blandning mellan riktat ljus och runtlysande ger en behaglig ljussättning med möjlighet till variation.

Hotellrumskorridorerna följer konceptets dova i färgskala. Allmänljuset och bilder på väggarna längs korridorerna ljussätts med infällda riktbara spotlights som lackats i lika kulör som taket.

Den utstickande övre delen av vinhotellet kallas Cyklopet och är ett rum för träning. Cyklopet är klädd i perforerade cortenstålsplattor med en stor glasvägg. Den framträder hängandes över takets kant ut mot E4:an och har en fantastisk utsikt mot Brunnsviken. Rummet är en iögonfallande del av byggnaden som särskiljer sig från huskroppen i övrigt. Kvällstid framträder den ännu mer med den invändiga belysningens hjälp. När rummet inte används belyses rummets bakre vägg med ett släpljus så att man utifrån får en känsla av att det glöder inne i Cyklopet. När rummet används tänds de linjära armaturerna upp med direkt/indirekt ljusspridning. Ljusnivån regleras per automatik via dagsljussensorer och det finns även möjlighet att manuellt släcka/tända upp- och nerljuset separat för anpassning efter träningsform.

Cortenstålen återkommer på fler delar av fasaden. Huvudentrén ramas in mellan två enorma cortenstålsportar som ljussätts med markinfällda armaturer som riktas mot portarnas yta och accentuerar det industriella uttrycket. Står man utanför entrén och lyfter blicken syns en ombonad stor balkong ovanför. Besökare som kommer från parkeringen möts av deli-butikens pittoreska och charmiga italienska flirt. Dessa ytor har ljussatts för att betona hotellets koncept och ge en inbjudande känsla från gatan utanför.
Parkeringsytans stolparmaturer följer också det industriella formspråket. Samma armatur följer längs gångstråken runt byggnaden för en sammankoppling till hela konceptet.

Hela projektet är BREEAM-klassat Very Good. Högt ställda krav är uppfyllda genom en kombination av god planering samt noga vald teknik och system. Alla allmänna ytor styrs med närvarosensorer för lägre energiförbrukning. En annan aspekt är kravet på att den exteriöra belysningens ljusfördelningen inte bör riktas uppåt utan att träffa en yta. Även viss nivå av indirekt ljus som ger ljus uppljus mot himlen bör undvikas för minimering av light pollution. Därför har ECO projekterat aningen lägre ljusnivåer utomhus, med ett noga anpassat och avskärmat ljus för trygg och energieffektiv omgivning på The Winery Hotells fastighet.

UTMANINGAR

Att matcha konceptet med armaturutformningen och att samtidigt hålla en fullgod anläggning för personalen och gästerna var en utmaning. Höga krav på hotellets koncept bidrog med lika höga krav på belysningen. Detta resulterade i att vissa ytor kompletterades med industriellt uttrycksfulla armaturer som följer hotellets koncept mer än funktion.

Du kanske också gillar:

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare