Ljusresan

Valencia & Madrid

Med en kultur berikad från öst och väst och en arkitektur som inspireras av framtiden har den iberiska halvön mycket att erbjuda den som söker ny inspiration. Vi besöker medelhavsstaden Valencia och storstaden Madrid för en studie i det spanska ljuset.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

 

 

Templo de Debod

Ljusdesign: Ignacio Valero

Det tvåtusenåriga egyptiska templet, som skänktes till Spanien som en tacksamhetsgest för erhållet stöd, utgör hjärtat i en park ett stenkast från Plaza de España. De antika portalerna, som omges av en rektangulär vattenspegling, är belysta med uppljus i varmvitt och orange ljus, vilket ger en suggestiv stämning. Då stenläggningen runt tempelbyggnaderna inte är öppna för besökare kvällstid finns heller ingen risk för bländning.

Att sitta vid vattnet medan solen lägger sig ger rum för kontemplation med ett tidlöst perspektiv. Sedan, när skymningen väl inträder, avtecknar den nedsänkta belysningen de väderbitna stenarnas intressanta detaljer, såsom tusenåriga graffittiristningar.

Hitta hit: Calle Ferraz 1, c:a 5 min promenad från Plaza de España, Madrid.

Estacion del Norte

Stationen, som invigdes 1917, är ett skyddat riks­monument och en uppvisning i modernism. Fasaden är dekorerad med apelsiner, något som Valencia historiskt varit känt för. Dessa accentueras effektivt med ett varmvitt ljus, i kontrast till det omgivande natriumljuset. Järnvägsstationens interiör är klädd i färggrann mosaik från golv till tak. I dessa önskas passagerare en trevlig resa på olika språk, i guld och omgivet av slingrande grenar och blomster. Allt enkelt och tidsenligt upplyst med globarmaturer. Inredningen är den ursprungliga, uppger stationsvärden med stolthet i rösten. Intill stationen finner ni dessutom stadens tjurfäktningsarena, som är symmetriskt ljussatt och anses vara en av landets vackraste.

Hitta hit: Carrer d’Alacant 25, Valencia.

Torre CEPSA (CEPSA Tower)

Ljusdesign: Años Luz Iluminacíón

På väg till och från Madrids flygplats finner vi fyra fristående skyskrapor, bland de högsta i EU, som arkitektoniska utropstecken. Ett av dessa, Torre CEPSA, har försetts med en iögonfallande fasadbelysning. Längs med kortsidorna rör sig ett böljande rött sken i ett fantasieggande mönster. Det är ett bra exempel på hur man med ljus och färg kan ge en i övrigt stram form karaktär och till och med rörelse. Torre de Cristal, tredje från höger, toppas av en 600 m2 stor vertikal takträdgård. Utifrån syns den som ett ljust växthus som samspelar med himlen.

Hitta hit: Ta tunnelbanan till Madrid Chamartìn och passera uppgång 1, här finns ett magnifikt ljusspel i skiftande blått

Ciudad de las Artes y las Ciencias (Konst- och vetenskapsstaden)

Santiago Calatrava, arkitekten som lämnat avtryck världen över med sina neofuturistiska verk, har verkligen fått breda ut sig här. “Staden” är ett häpnadsväckande komplex vigt åt konst och vetenskap i olika former. De mäktiga, belysta stålbågarna påminner om ryggkotor och andra organiska strukturer. Biografen antar en visionär form i vattenytans spegling; ett öga. Vid mörkrets inträde förstärks illusionen i hela området. Vi finner flera fantasifulla belysningsapplikationer, såsom låga snäckformade pollare som markerar bassängkanten eller bänkar med integrerad belysning. Men mest fascinerande är samspelet mellan interiör- och exteriörbelysningen, där speglingar och former går igen.

Hitta hit: CAC, Valencia

Katedralen – Catedral de la Almudena

Huvudstadens officiella katedral invigdes så sent som 1993 och uppvisar en fasad i nyklassicism. Något unikt med denna kyrkobyggnad är att den är orienterad i nord-sydlig riktning, för att harmoniera med det intilliggande kungliga palatset.

Fasaden och tornen är varsamt ljussatta med dolda strålkastare, kompletterat med strålkastarljus från stolpar. Från pelarraderna i mitten flödar ett varmt ljus som kontrasterar mot det i övrigt vita och dynamiska ljuset. Det enorma grönområde som breder ut sig nedanför katedralen och slottet bildar en majestätisk fond i solnedgången.

Hitta hit: Ligger intill Palacio Real, inte långt från Plaza de España i Madrid.

Bonustips: Rosaleda de Madrid

När man behöver vila sig från stadens puls så rekommenderas ett besök i rosenträdgården i Parque del Oeste, en kort promenad från Plaza de España. Här kan man beundra omkring 20 000 rosor av över 600 olika varianter, och nya införs varje år. I trädgårdens mitt återfinns en liten näckrosdamm.

Hitta hit: Rosaleda de Madrid, Parque del Oeste. (Paseo del Pintor Rosales, 5B). Öppet varje dag kl 10–21. Fritt inträde.

Publicerad den 21 mars 2017
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2017

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här