Utomhus

Lysande soffa på torget

På Forumtorget i Uppsala har White ­Arkitekter skapat ett andrum mitt i shopping­stråket – i en nyskapande torgutformning, med en lysande soffa som ett blickfång.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst för prenumeranter. Genom att bli prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material.

Bli prenumerant

White har byggt vidare på platsens historia med ungdomshäng, politiska möten och manifestationer. Torget har fått en platå i grön terrazzo, som har infälld belysning och en spektakulär, 65 meter lång soffa som är framtagen med hjälp av högteknologiska design- och tillverkningsprocesser i absolut framkant. Soffan är skapad som en unik möbel som utgår från människokroppen och dess variationer. På kvällen skapar soffans inbäddade ljuskällor ett mjukt glödande sken i olika kulörer och ger ­platsen en tydlig karaktär. Ljussättningen är föränderlig och färgschemat kan anpassas efter olika årstider och tillfällen, förändras i både färg och intensitet.

Sammantaget består soffan av 6 726 unika lameller i kvartskomposit och frostat glas som vattenskurits på fabrik och monterats i sektioner som sedan sätts ihop och fästs i ett betongfundament på platsen. Armstöd i mässing accentuerar vidare soffans okonventionella profil som flödar längs med ­Forumtorget och skapar en ny koppling ­mellan gågatan och Dragarbrunnsgatan samtidigt som den effektivt tar hand om torgets inneboende nivåskillnader och skapar ett nytt rum mellan torget och butikerna.

Forumtorgets nya utformning är ett ­resultat av en tävling som Uppsala kommun arrangerade 2011, White arkitekter vann i konkurrens med tre andra kontor. För ljusdesignen har Andreas Milsta och Torbjörn Eliasson från White ansvarat.

Publicerad den 22 mars 2019
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2019

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.        m

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare