Notiser

Dynamiskt ljus i Bern

Ett nytt ljustak sträcker sig över salen på Valiant Bank vid Bahnhofplatz i Bern efter att arkitekterna omsorgsfullt renoverat den anrika bankbyggnaden från 1913.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst för prenumeranter. Genom att bli prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material.

Bli prenumerant

En gång i tiden var det dagsljus som strömmade in och lyste upp i banklokalen genom det vackra taket. För få mer kontorsutrymme på de övre våningarna i fastigheten stängdes ljusinsläppet på 1970-talet. När byggnaden åter skulle renoveras var det inte möjligt att återvända till dagsljuset, utan lösningen blev ett dynamiskt LED-ljus i de bakifrån belysta takpanelerna. Ljuslösningen tar inspiration från naturen och simulerar förändringarna i det naturliga dagsljuset.

Efter åtta månaders renovering visas banklokalen nu i ett helt nytt ljus. Arkitekten har skapat lokaler som uppfyller dagens kundkrav och erbjuder de anställda optimala arbetsförhållanden.

– Arkitekternas vision var att återuppliva det ursprungliga konceptet med atrium och dagsljus. Därför blev det uppenbart att belysa taket med LED-teknik som erbjuder Tunable White-funktionalitet. Ljusfärgen varierar steglöst mellan 3000 och 6 000 Kelvin och simulerar dagsljusförändringar, förklarar David Breil, direktör hos Licht + Raum, som varit ansvarig för konceptet.

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare