Notiser

Norge vann det nordiska ljuspriset

Østbanehallen, den historiska järnvägsstationen i hjärtat av Oslo, utsågs till vinnare av prestigefyllda Nordic Lighting Award 2016 vid en prisutdelning i Reykjavik den 10 oktober.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Tio belysningsprojekt från de fem nordiska länderna Tävlade om utmärkelsen.

– Det känns otroligt att vinna ännu en utmärkelse för Østbanehallen. Många imponerande projekt tävlade om Nordic Lighting Award och konkurrensen var hård. Därför känns vinsten ännu bättre, säger Helga Iselin Wåseth från ÅF Lighting.

– I vinnarprojektet finns ett holistiskt sätt att förstå rummet som ska belysas. Det gäller inte bara byggnadens funktioner utan även dess historiska bakgrund och människorna som använder den, konstaterar juryn.

Det nya och innovativa belysningskonceptet för Østbanehallen, en inomhushall – en del av Oslos centralstation har designats av ett multidisciplinärt team från ÅF Lighting . Lösningen tar hänsyn till det ursprungliga arkitektoniska uttrycket, samtidigt som den stöder den nya inredningen. Ljuset är väl integrerad i arkitekturen och har kraftfulla scenografiska funktioner, som lyfter fram atmosfären i det utrymme där tusentals resenärer passerar dagligen.

Juryn motiverar vidare:
”Hela utrymmet belyses i tre välbalanserade skikt; taket, allmänbelysningen och ljuset från restauranger. Projektet utgör en vacker, ballroom-liknande stämning från en befintlig byggnad samtidigt som den ger utrymme för individuell restaurangbelysning, värme och individualitet. Det magiska i det subtila blåa ljuset av taket är en övertygande replikering av både det dominerande dagsljuset med inslag av den kalla färgtemperaturen, likt månsken. Detta färgade ljus reflekterar också materialet av hallens stålkonstruktioner. ”

Østbanehallen vann 2015 Norska Ljuspriset och har dessutom vunnit IALD Award of Merit och blivit nominerad till uppmärksammad i högbudgetkategorin i Best Interiör Scheme för 2016 års Darc Awards.

De övriga 9 tävlande om Nordic Lighting Award 2016 (samtliga vinnare av sina nationella tävlingar) :
Akershus fästning – Norge
Akratorg – Island
Bro över Fífuhvammsvegur – Island
Didrichsens Museum – Finland
Lux Campus, Lund – Sverige
Novo Nordisk Huvudkontor – Danmark
Torni Sokos Hotel – Finland
KB Annexet, Stockholm – Sverige
Villum Windows Collection – Danmark

Kort om tävlingen:
Nordic Lighting Award etablerades år 2000 av de fem belysningsorganisationer i Norden: Dansk Center för Lys i Danmark, Finlands Ljustekniska Sällskapet, Lyskultur i Norge, Ljóstæknifélag  i Island,  och Ljuskultur i Sverige , i syfte att lyfta fram det speciella med nordisk ljusdesign.

 

Publicerad den 30 november 2016
Ur Ljuskultur Nummer 6, 2016

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här