Projektnytt
Munksjökajen
Stadsbyggnadsvision 2.0, som Jönköpings kommun tagit fram har som övergripande idé att tillgängliggöra mer av området runt Munksjön. Nu har den 530 meter långa industrikajen, Munksjökajen, omvandlats till en del av stadsrummet.
Vill du fortsätta läsa?
Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.
Bli prenumerantTidigare har stora delar av sjöns västra strand bestått av ett inhägnat industriområde som varit otillgänglig för allmänheten. En sammanlänkande del i stadsbyggnadsvisionen är den 530 meter långa, gamla industrikajen vid sjöns västra strand som nu kopplats samman mot staden norrut med en nybyggd gång- och cykelväg. De två delarna har olika uttryck men knyts ihop av ett väl gestaltat staket som avgränsar rummet mot industrifastigheten.
Belysningen har planerats av kommunen i samråd med projektets landskapsarkitekter – 02 Landskap för själva industrikajen och Sydväst arkitektur och landskap för sträckan norrut mot Jönköping. Målet har varit att arbeta med den välbeprövade metoden – att hålla det enkelt och enhetligt med ambitionen att framhäva arkitekturen snarare än att larma och ”göra sig till”.
Munksjöpromenaden blev 2021 års vinnare av Stadsbyggnadspriset i Jönköping.
Vattenreningen
När projektet påbörjades var denna byggnad med namnet Vattenreningen, en fönsterlös industrilokal för vattenrening. Under projekteringstiden bestämde fastighetsägaren att bygga om den till kontor vilket gör den intilliggande promenaden betydligt trevligare.
Den enkla fasadbelysningen med 230v LED-slinga på 700 lumen/meter ger också fullgod belysning på kajen nedanför. Fördelen med 230v-slinga är att det går att mata långa längder och att det blir få svaga länkar i systemet. Samma typ av slinga, fast med lägre ljusflöde, används för övrigt integrerat i bänkarna som finns på utmed kajens kantbalk.
Längs gångstråket
Kajen söder om Vattenreningen är belyst med strålkastarstolpar av samma typ som används som standard i Jönköping. Varje stolpe har tre armaturer: en med gatljusoptik som är riktad mot kajen och två mediumstrålande som riktas bakåt och accentuerar omgivningen. Samtliga armaturer är neddimmade. Ljussättningen kompletteras med underifrånbelysning av de träd som finns utmed sträckan samt den integrerade belysningen i bänkarna. Bänkgavlarna har för övrigt belysning på båda sidor av kantbalken så att de syns som streck även från andra sidan Munksjön.
Böljande former
Där själva kajen är rak har den anslutande gång- och cykelvägen i norr skapats i mer böljande former på såväl väg som, planteringar som plank. Grundbelysningen kommer från stolparmaturer och kompletteras med rumsskapande tivolibelysning över sittplatser. I samband med projektet genomfördes även byte till samma stolparmatur vidare norrut längs Munksjön för att knyta ihop stråken visuellt.
Utegymmet
Utegymmet och planket som avgränsar mot industrin belyses i all enkelhet från en spotlightstolpe. Armatur- och stolptyp återkommer både på själva kajen och på många andra platser i kommunen. Den 7 meter höga, cylindriska D102-stolpen är standardstolpe för strålkastare i Jönköpings kommun och har fördelen att fungera i väldigt många befintliga fundament.
Publicerad den 11 februari 2022
Ur Ljuskultur Nummer 1, 2022
Du kanske också gillar:
Utomhus
Trygghet i det offentliga rummet
För att skapa ett tryggt samhälle krävs samarbete. Stadsplanerare, politiker och affärsinnehavare behöver arbeta tillsammans.…
Teknik
Närvarostyrd gång- & cykelvägsbelysning
Del 1: Teori & bakgrund Henrik Gidlund, projektledare underhåll på Trafikverket, berättar i 2 artiklar…
Utmärkelse
Ljuset tillgängliggör
Två projekt har nyligen prisats med mer lokala utmärkelser. Gemensamt för dessa är att ljuset…