Forskargruppen från vänster: Elena ­Naumovska, Lucas Fine, Rasmus Lavén, Maths Karlsson och ­Kanming Shi framför Institutionen för Kemi, ­Chalmers. På bilden saknas Aymen Yangui. Foto: Maths Karlsson
Forskning

Stiftelsen stöttar LED-forskning

Bertil och Britt Svenssons stiftelse har ­beslutat att dela ut över 7 miljoner kronor till belysningsrelaterade forskningsprojekt i Sverige. Ett av dem handlar om forskning om vita fosforer på Chalmers i Göteborg.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Sammanlagt är det ett tiotal forskningsprojekt som får dela på totalt 7,4 miljoner kronor. En forskargrupp vid Chalmers har fått 825 000 kronor och ska under ledning av Maths Karlsson, docent i Materialvetenskap vid Institutionen för Kemi och Kemiteknik, undersöka hur vita fosforer kan bidra till hållbara belysningslösningar.

Idag sker framtagningen av vita dioder genom att en blå LED beläggs med en gul fosfor som omvandlar en del av det blåa ljuset till gult ljus – och tillsammans skapar de vitt ljus. Dock är ljuset något blåaktigt och för att det mänskliga ögat ska uppleva ljuset som behagligt behöver det vara vitt med ett starkare gulaktigt inslag. I dag löser man det genom att belägga en blå LED med en gul och en röd fosfor men tillverkningen är komplicerad och leder till höga kostnader, enligt Maths Karlsson.

– Idealet vore att använda bara en typ av fosfor. En vit fosfor går att skapa med hjälp av en relativt ny typ av material, kallade ­organiska-oorganiska perovskiter. Men eftersom de här materialen är känsliga för värme så går ljusproduktionen, och därmed också energieffektiviteten, ner när dioden blir varm. I vårt forskningsprojekt vill vi undersöka sambandet mellan atomstruktur (var atomerna sitter) och atomdynamik (på vilket sätt atomerna rör sig) samt fosforprestanda – det vill säga ljusproduktion – för organiska-oorganiska perovskiter. Kunskap som sedan ska kunna användas för att utveckla nya fosforer som är termiskt stabila och ger ett komfortabelt vitt ljus.

Projektet startar i höst och pågår till 2024. ­Bidraget från Belysningsstiftelsen ska användas för att täcka delar av kostnaderna för en postdoktortjänst. Ännu så länge handlar det om grundforskning.

– Från Belysningsstiftelsens sida ser vi det här som ett mycket spännande projekt med stor potential, inte minst ur ett hållbarhetsperspektiv. Energimässigt men också vad gäller kvaliteten på ljuset och själva ljusupplevelsen, konstaterar Magnus Frantzell på Belysningsstiftelsen.

Publicerad den 29 september 2022
Ur Ljuskultur Nummer 3, 2022

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här