Enkät
Tankar om 2023
Vad blir förväntningarna och de eventuella utmaningarna under 2023? Vi ställer frågan till sex personer verksamma inom belysning.
Vill du fortsätta läsa?
Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.
Bli prenumerantFråga 1: Hur ser du på 2023, vad ser du fram emot?
Fråga 2: Vad tror du kommer att bli en utmaning under 2023?
1. Världsläget ser jag mörkt på men professionellt ser det ljust ut och jag ser fram emot att fortsätta jobba med belysningsplanering och ljusdesign ur ett stadsbyggnadsperspektiv. Ett extra intressant projekt blir att uppdatera räckesbelysningen i Jönköpings främsta landmärke, Munksjöbron, från lysrör till LED.
Idag är bron bestyckad med 1 000 lysrör och har en total effekt på runt 25kW, så det kommer bli ett symboliskt viktigt projekt, som kommer innebära en rejäl energieffektivisering.
2. Jag tror vi har en pedagogisk utmaning gentemot vissa medborgare och media som kommer ifrågasätta varför vi arbetar med att ljussätta staden och bygga ut vår gatubelysningsanläggning när vi förväntas spara energi och pengar. Tack vare, att vi samtidigt som vi bygger ut, också energieffektiviserar det gamla genom utbyte till LED så är det ju tacksamt att kunna förklara att vi årligen sänker den totala energiförbrukningen på allmän platsmark och alltså sparar pengar och energi utan att kompromissa vad det gäller att skapa trygga, snygga och tillgängliga utemiljöer.
1. Jag tror det kommer att vara ett bra år, med mycket jobb att göra. Behoven av belysningsprojektörer/ ljusdesigner kommer vara större.
Det är svåra tider vad gäller energifrågan men jag tror att det i samband med svåra tider sker stora förändringar. Speciellt om vi nyttjar energifrågan och värnar mer om hållbara, energisnåla lösningar för att bidra till att uppnå klimatmålen. Likaså se till att välja armaturer/produkter i vårt arbete, som går att återbruka så gott vi kan. Annars hamnar vi där igen om ca 10 år.
”Det är svåra tider vad gäller energifrågan men jag tror att det i samband med svåra tider sker stora förändringar. ”
Det är nu som våra beställare kommer lyssna mer. Främst på grund av energipriser och ekonomin. Så det är nu som vi måste ta chansen att diskutera med beställare hållbarhetsfrågan, ljusstyrning och gärna i ett tidigt skedde. För att skapa trygg, trivsam belysning samtidigt värna om vårt ekosystem. Helt enkelt ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet .
2. Vår största utmaning under 2023 är att försöka sträcka ut en hjälpande hand till alla bolag, organisationer vars lokaler, kontor eller stationer använder sig av lysrörsarmaturer.
Så att hjälpa dem med att byta till rätt armatur som är energisnålare. Samtidigt som man kan föreslå rätt styrsystemen, för att minimera onödig energiförbrukning.
1. Jag ser fram emot ett nytt år, med förhoppningsvis många nya roliga projekt att ta mig an – både stora och små. Det ska bli kul att se flera projekt färdigställda, som för närvarande ligger i pipeline, bland annat ljus till lekplats, värdshus och ett flertal privata trädgårdar och spa.
2. Förhoppningsvis kommer inte världsläget, så som det ser ut nu, att påverka för mycket vad gäller orderingången. Tiden får utvisa. Det är väl det som jag tänker på i första hand. Sedan så tycker jag också att det kan vara en utmaning i att få människor att förstå värdet med att ta hjälp med ljusprocessen, att få dem att förstå att det ger ett mervärde och att det är många faktorer som spelar in för att få ett bra slutresultat.
1. Vi ska börja göra gemensamma upphandlingar för bostadsrättsföreningar på www.klimatspararna.se och börjar förstås med belysning! Vi samlar ihop brf:er som är intresserade av ny belysning i trapphus och lokaler, sen tar vi fram kravspec mm för att styrelserna enkelt ska kunna ta beslut och komma till skott. Gemensamma upphandlingar har ju gjorts länge inom offentlig sektor. Nu vill vi erbjuda samma möjlighet för privata fastighetsägare och brf:er. Det blir spännande!
”Hösten 2022 har varit helt galen, alla vill tala om energi-effektivisering. ”
2. Att hålla fortsatt fokus på energieffektivisering. Hösten 2022 har varit helt galen, alla vill tala om energieffektivisering. MEN jag tror att det krismedvetande som vi känner nu kommer att minska. Vi kan inte vara i det här tillståndet så länge till, även om elpriserna fortsatt är höga. Hur gör vi nu för att få till mer långsiktiga åtgärder? Inte släck och stäng av, utan mer av att investera i bra teknik. Det är en utmaning. Vi vill använda krisen till att lyfta energieffektivisering till en ny nivå.
1. Jag tror att energikrisen i kombination med utfasningen av ineffektiva ljuskällor kommer skynda på övergången till både bättre och mer hållbara belysningslösningar. Jag hoppas att detta kommer innebära att man även tänker mer på var det ska vara ljust respektive mörkt och inte slösar med ljus på ställen där det inte behövs. Därigenom ser jag fram emot fler inspirerande ljusmiljöer där användarnas faktiska behov är i centrum snarare än siffror på ett papper.
”Jag ser fram emot fler inspirerande ljusmiljöer där användarnas faktiska behov är i centrum.”
2. Att få kunderna att satsa på kvalitet och hållbarhet både i form av produkter och genomtänkta lösningar när kostnader inom andra områden går upp och ekonomin blir mer ansträngd. Vi ljusdesigners behöver vara smarta och hjälpa kunderna ta långsiktiga beslut oavsett budget.
1. För 2023 försöker vi hitta lösningar för att få ner strömförbrukningen utan att göra avkall på den upplevda tryggheten eller trafiksäkerheten. Vi kommer göra tester och utvärdera närvarostyrd dimring av armaturer så att det lyser något svagare när ingen befinner sig utmed gatan.
2. Den största utmaningen är att nå de mål vi har för förnyelse av gamla belysningsanläggningar som har passerat sin ekonomiska- och tekniska livslängd. Säsongen för att gräva är kort samtidigt som trycket på entreprenörer i Skellefteå är högt. Planen är att få ner ~1200 stolpar med armaturer och anslutande kablage.