Kyrkan är Islands mest fotograferade byggnad. Användandet av symboliska färger visar kyrkans engagemang och bidrar till stor ­uppmärksamhet på sociala medier.
Armaturerna kan styras både individuellt och i grupper. Grundläggande scener är tillgängliga med omkopplare och avancerade kontroller via en surfplatta. Altaret syns och sticker ut, tack vare spotlights med styrbart vitt ljus.
Genom att använda RGBW-armaturer kan hissnande scener skapas för både kontemplation och olika kulturevenemang.
Hallgrímskirkja

Landmärke i förändring

Hallgrímskirkja i Reykjavik är landets största kyrka och mest kända landmärke. Kyrkan, vars sexkantiga form påminner om isländsk natur, grov och ren, har fått ny belysning, både exteriört och interiört.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Kyrkan är inte bara en plats för ­gudstjänst och gemenskap utan också ett viktigt nav med många kulturevenemang som ofta ­arrangeras i samarbete med staden och dess institutioner. Kyrkans ­belysning var över 30 år gammal och hade nått sin maximala livslängd, när kyrko­nämnden vände sig till ljusdesignföretaget Liska ehf. Uppdraget var att göra om och renovera belysningen, både i kyrk­salen och orgelrummet samt all exteriörbelysning.

Allmänbelysningen är varm, med en ­kallare accent vid altaret. ­Armaturerna är dolda och osynliga för besökaren.

Ritad 1937 av Gudjon Samuelsson (d. 1950), Islands statsarkitekt, är kyrkans ikoniska uttrycksfulla ­arkitektur synlig var man än befinner sig i staden. Den futuristiska, men ändå tidlösa arkitekturen ansågs vara en progressiv idé när den skapades. Kanske lika ­progressivt var beslutet som kyrkoförvaltningen tog 2021 att beställa omdesign och installation av ett nytt belysningssystem, för att hålla jämna steg med de ­senaste tekniska lösningarna och tillhandahålla ett smart och flexibelt belysningssystem.

På grund av kyrkobyggnadens mångsidiga ­användande, behövdes en mångsidig och dynamisk ljusdesign. Liskas mål var att designa ett toppmodernt belysningssystem som skulle ge flexibilitet för användaren, dessutom tillgängligt och användarvänligt. Ljuslösningen består av LED-armaturer, dynamiska styrmöjligheter, automatiserade ljusscener och ett användarvänligt gränssnitt för manuell styrning. ­Interiörbelysningen, bestående av ERCO-armaturer, drivs av ett trådlöst system som styrs via Casambi ­medan exteriörbelysningen, som består av Griven-armaturer, drivs av ett smart DMX-ljusekosystem som styrs via Pharos. De interiöra och exteriöra belysningssystemen arbetar i samverkan för att skapa vackra ljusögonblick och automatiserade scener har ­programmerats för att optimera energiförbrukningen och minimera ljus­föroreningarna.

De övergripande belysningskoncepten har hämtat inspiration från den isländska naturen, kyrkoårets symbolfärger och filosofin om det nordiska ljuset mot den nordiska himlen. Belysningen är funktionell och mångsidig och förbli samtidigt trogen det arkitektoniska uttrycket och framhäver byggnadens många vackra detaljer både inne och ute. Ljuset används för att lyfta fram arkitekturen och dess tredimensionalitet, förstärka djupet, volymen, huvudlinjerna och krökningarna. Färgat ljus skulle också finnas men användas försiktigt och sparsamt, endast när situationen kräver. I allmänhet skulle belysningen vara varm, inbjudande, funktionell och anpassad för kyrklig verksamhet. Kravet var att kontrollutrustningen skulle vara användarvänlig, ljuslösningen energieffektiv och armaturerna dolda i så stor utsträckning som möjligt.

Exteriörbelysningen

Den monumentala kyrkfasaden med sina nedåtgående basaltliknande pelare och ikoniska klocktorn är välkänd och ett populärt turistmål. Förutom att tillhandahålla allmänbelysning är exteriörbelysningen programmerad för att hedra religiösa, nationella och internationella rörelser och högtider med olika symboliska ljusscener, både statiska och dynamiska. Extra festliga scener är förprogrammerade enligt kalendern, men belysningen kan också styras direkt via ett pekskärmsgränssnitt. Ljuset är programmerad i en cykel anpassad till vintermörkret och sparar energi under den ljusare årstiden. Ljuset dimras ned under kvällen och släcks ner helt under natten för att undvika ljusföroreningar.

Exteriört lyses fasaden, taket och tornet upp med kallare toner på 4000K för att kompensera för den varma belysningen av interiören och klocktornet. ­Noggrann placering och riktiningen av armaturerna bidrar till att byggnadens tredimensionalitet och den lavaliknande strykturen av fasaden förstärks. Nog­granna justeringar av ljusintensiteten har ytterligare skapat dimension till den ikoniska arkitekturen.

”Hallgrímskirkja är förmodligen den mest fotograferade byggnaden på Island.”

Hallgrímskirkja är förmodligen den mest fotogra­ferade byggnaden på Island. Hänsyn tagen till det arkitektoniska arvet, nordiska dagsljusrytmen och kyrkans verksamhet under gudstjänsten och öppettiderna, används RGBW för att skapa hisnande dynamiska och färgglada ljusscener för allmänheten att beskåda och njuta av. Detta skapar liv och spänning i det offentliga rummet runt kyrkan och förstärker kyrkans symboliska betydelse.

Interiörbelysningen

Kyrkans interiör är fantastisk med sina eleganta, skarpa former och linjer som sträcker sig upp i de höga takvalven. Skapandet av något vackert med ljuset skapade en stor närvaro i stunden. Liska formade ljuset för att lyfta fram nyckelelement och arkitektoniska drag, betona djup och volym, och visuellt bredda kyrkan under evenemangen och accentuera vertikalitet i samband med andliga evenemang. Allt detta uppnås med noggranna justeringar av ljusets intensitet, temperatur och färg.

Belysningskonceptet utformades också för att guida besökaren genom kyrkan genom att fokusera ljuset på gångar genom stora kyrksalen och för att ge lämplig ­belysning och ljusnivåer för de olika kyrkliga ceremonierna. ­

Det färgade ljuset ­förstärker den karaktäriska strukturen av kyrkans fasad.

Belysning utformades också för att erbjuda dynamiska färgglada scener för de många olika evenemang, ceremonier och konserter som planeras efter kyrkoåret.

Ett stort fokus lades på att undvika störande ljus för besökarna under evenemang och ceremonier, genom att placera armaturerna strategiskt och dolda.

Med respekt för det arkitektoniska arvet erbjuder ­belysningen hisnande dynamiska ljusscener för allmänheten att njuta av under konserter, kvällsbetraktelser eller kulturevenemang, med möjlighet till färgglada ljusscener. Automatiserade belysningscykler förändras dynamiskt under dagen för att erbjuda lämplig färg­intensitet och färgtemperatur baserat på tid på dygnet och säsong, vilket tar hänsyn till mänskligt centrerad belysning.

Downlights med varmt ljus harmonierar med trämöblerna och skapar en tröstande atmosfär, samtidigt som de ger tillräckligt med läsljus. RGBTW-armaturernas uppgift i takvalven och korridorerna är att förstärka arkitekturen, rummets djup och volym.

I hela kyrkan används varmt ljus med 3000K CCT för alla downlights, som kompletterar kyrkans träelement och skapar en tröstande atmosfär för kontemplation. RGBW-ljus används för att lysa upp takvalv, korridorväggar och bakgrundsbelysa den magnifika kyrkorgeln. Detta erbjuder oändliga kreativa alternativ under speciella evenemang samt applicering av symboliska liturgiska färger under hela året. Armaturerna erbjuder­ också en inställbar vit funktion för att hjälpa till att anpassa sig till dygnsrytmen för kyrkans personal och besökare. Alla armaturer är grupperade utifrån funktionsområde men är också individuellt styrbara via det trådlösa styrsystemet och därför ger belysnings­systemet många alternativ för kreativitet.

Slutresultatet

Den nya belysningen har fått mycket uppmärksamhet och beröm från olika håll. Allra viktigast har förstås varit att beställaren är mycket nöjd.

Projektet har uppmärksammats i fler tävlingar redan. Nyligen vann det LIT Lighting Design Awards i kate­gorierna ”Spectrum Lighting” och ”Heritage Lighting”. Ljusteamet såväl som andra inblandade parter är oerhört stolta över resultatet.


Mer ljus på Island

Foto: Istockphoto

Perlan

(Reykjavik) Perlan är ett museum och en roterande glaskupol som står på toppen av Öskjuhlíð-kullen i Reykjavík. Platsen är byggd ovanpå sex vattentankar som lagrar miljontals liter av Reykjaviks varmvatten.

Ljusdesign: Rafteikning hf / Eyjólfur Jóhannsson 1989

Foto: Pressbild

Harpa konserthus

(Reykjavik) Harpa är ett konsert- och operahus som inhyser Islands filharmoniska orkester och Islands opera. Harpa började byggas januari 2007 och invigdes i augusti 2011. Det ligger i hamnområdet Austurhöfn.

Ljusdesign: Studio Olafur Eliasson i samarbete med Henning Larsen Architects

Foto: Gunnar Sverrisson

The Retreat – Blue Lagoon

(Grindavik) Blue Lagoon är ett geothermiskt spa på syd­västra Island mellan Keflaviks flygplats och Reykjavik. Anläggningen uppfördes från början år 1987. En ombyggnad med The Retreat blev klar 2018.

Ljusdesign: Ljusdesign: Liska / Guðjón L. Sigurðsson

Publicerad den 3 maj 2023
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2023

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här