Ljuset skapar mystik och förstärker den unika byggnadens uttryck. Foto: Ole Walther
Ljuset lyfter byggnaden till ett vackert landmärke över Helsingfors. Foto: Bildbyrån Kuvio
Nordiskt ljus

Två prisade fasader

I denna utgåva visar vi två fasadbelysningsprojekt som uppmärksammats nyligen i tävlingssammanhang. Det handlar om två anrika hotell i våra grannhuvudstäder Olso och Helsingfors.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Hotell Holmenkollen, Oslo

Holmenkollen Park Hotel i Oslo korades nyligen till vinnare av ”Norsk Lyspris 2023 – Bästa utomhusprojekt”, för sin mystiska fasadbelysning.

Hotell Holmenkollens ­fasadbelysning vann nyligen Norsk Lyspris i exteriörklassen. Foto: Ole Walther

Den nya fasadbelysningen lyfter fram ikoniska Dragebygget som inrymmer Scandic Holmenkollen Park Hotel. Byggnaden framstår som ursprunglig och orörd dagtid, utan synliga ljusinslag. Under mörkret framhävs dess historiska arkitektur, materialitet och konturer mot natthimlen. Gästerna står i fokus och kan njuta av utsikten både från hotellet och dess nära omgivning utan bländande, störande ljus.

Ljussättningen är utförd med stor omsorg och är ett bra exempel på hur ljus kan höja kvaliteten och fram­häva arkitekturen. Lösningen skapar en vacker historisk prägel, stämning och mystik för platsen, med minsta möjliga ljusföroreningar.

Lösningen bidrar positivt till klimatdebatten och är ett bra exempel på ett renoveringsprojekt med LED och exakt fördelning av ljus. Lösningen visar tydligt hur belysning av byggnader har utvecklats de senaste 30 åren.


Projektfakta

Beställare: Eiendomsspar AS
Ljusdesign: Halvor Næss Ljusdesigner
Elkonsult: Halvor Næss Ljusdesigner/Foyn Consult
Arkitekt: Mellbye Arkitektur Interiør AS
Foto: Ole Walther


Solo Sokos Hotel Torni, Helsingfors

Hotell Torni blev 1931 den högsta byggnaden i Helsingfors och en skyskrapa av sin tid. I samband med renoveringen våren 2022 fick hotellet en fasadbelysning som nyligen belönades med Lighting Design Awards i kategorin Exteriör Architectural Illumination.

Bäst i exteriörklassen av LIT Awards senaste tävlingsomgång. Foto: Bildbyrån Kuvio

Byggnadsstilen är art déco, med inspiration från 1920-talets skyskrapor i New York. Det betonas även i den nya ljussättningen, som förstärker byggnadens status som ett historiskt och viktigt landmärke.

Om ljuslösningen

Visionen har varit att belysa fasaden på ett mjukt sätt, utan att bländning uppstår. Det har åstadkommits med noggrant valda armaturplaceringar och högkvalitativ optik. De fyra första av totalt 14 våningar har fått varmvitt ljus, 2 700K med hög färgåtergivning. Som”Varje ljuspunkt kan styras individuellt eller i grupp. Under natten sänks ljus­nivån ordentligt.” kontrast belyses de renoverade takfönstren och ljusreklamen med ett kallare ljus på 4 000K. Den svalare accentbelysningen används även för att
belysa de övre delarna av byggnaden.

Ljuset lyfter fram det omgivande gaturummet och själva byggnaden, utan att lysa in och  störa hotellgästers nattsömn. Varje ljuspunkt kan styras individuellt eller i grupp. Under natten
sänks ljusnivån ordentligt.

Entréns belysning bjuder in till det anrika hotellet. Foto: Bildbyrån Kuvio

Ljuset lyfter byggnaden till ett vackert landmärke över Helsingfors. Foto: Bildbyrån Kuvio

Om hållbarhet

Enkelt underhåll under hela livscykeln har varit en viktig aspekt. De specialtillverkade armaturskydden målades med fasadens färg – i stället för armaturerna – för att undvika onödigt långa leveranstider när en armatur eventuellt går sönder.

På grund av de begränsade installationsmöjligheterna var alla armaturer tvungna att installeras på fasaden och taken men är placerade så att service kan genomföras utan tunga lyft. Detta minskar i förlängningen också koldioxidavtrycket, och underhåll blockerar inte heller trafiken på gatan.


 

Projektfakta

Beställare: Sokotel Oy
Arkitekt: Arkitektkontor ARCO
Ljusdesign: VALOA design Oy
Elkonsult: Insinööritoimisto Thelec Oy
Elentreprenör: LSK Talotekniikka Oy


 

Publicerad den 15 februari 2024
Ur Ljuskultur Nummer 1, 2024

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här