Ljusresan

Berlin

En utmanande stad med framåtblickande arkitektur och ett dynamiskt konstliv. Samtidigt bär staden på många minnen från 1900-talet. Vi vandrar mellan gammalt och nytt i en stad som pulserar och skiftar i ljus och färg.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

 

Kaiser-Wilhelm- Gedächtniskirche

Här möts dåtid och nutid i form av två kyrkor. ”Den ihåliga tanden” kallas kyrkoruinen som är ett smärtsamt minne av de allierades bombningar under andra världskriget. Intill ruinen har en supermodern kyrka byggts, kanske som en symbol för att vi faktiskt kommit vidare, bort från kriget?

Ljussättningen på kyrkorna får det moderna och historiska att mötas; den nya kyrkan glöder i djupblå glasmosaik och på den gamla kyrkans varmt upplysta fasad finns en klocka vars visare och siffror markeras av moderna, knallgula LED-lampor. Ytterligheterna befruktar varandra på ett genomtänkt sätt på den här intressanta platsen.

Hitta hit: Breitscheidplatz vid Zoologischer Garten.

Sony Center

Ljusdesign: Yann Kersalé

Kupoltaket med sina utsträckta canvasdukar i Sony center liknar en väldig blomma som växlar i blått, cyan och magenta. Och blomman lockar till sig stadens nattvandrare som fyller torget och restaurangerna nedanför. För tio år sedan var Potsdamer Platz en vanlig vägkorsning. Nu är den ett kommersiellt centrum med många butiker och en av Europas största biografer. När mörkret sänker sig formligen exploderar platsen i ljus i alla färger och ljuset tillåts spilla ut mellan de omgivande byggnaderna på ett smart sätt, så att hela området präglas av denna lysande färgprakt.

Hitta hit: Potsdamer Platz

Ljusinstallation Bleibtreustrasse

Det lila och gröna ljuset böljar runt under järnvägsviaduktens nitklädda stålbalkar och reflekteras i parkerade bilar, kullerstenar och i restauranggästernas vinglas. En prisvinnande ljusinstallation skapar ett slags cyberpunkig stämning och ger liv åt ett annars dussinaktigt kvarter i Charlottenburg. Den kreativa ljussättningen lyfter den här mörka, bullriga platsen och gör den spännande. Installationen består av 127 LED-rörsarmaturer med olika ljusfärger på varje sida – lila och grönt – som monterats i en vågformig cirkel under viadukten. Coolt!

Ljusdesign: Lichtvision
Arkitekt: Andreas Kuhnert/aletja+ GmbH
Hitta hit: Bleibtreustrasse, Savignyplatz

Gutshof Britz

Varje nisch – hur liten eller obetydlig den än må vara – är upplyst på det nya kulturcentret i Neukölln. Fasaderna är belysta av markmonterade ljuskällor som kastar fantasifulla skuggor över väggarna. Olika finurliga lösningar har använts för att fälla in armaturer i nischer och göra dem osynliga tills ljuset tänds. Området består av ett stort kullerstenstorg omgivet av stenhus med restauranger, festlokaler och lokaler för kulturarrangemang. Hela området, även uthusen och en fristående skorsten, är belysta i samma stil, vilket skapar en helhet. Här finns mycket att inspireras av för den ljuskänslige.

Ljusdesign: Lichtvision
Hitta hit: Alt-Britz 81

Gaslaternen-Freilichtmuseum

Fler än hälften av världens gasdrivna gatlyktor finns i Berlin. Berlinarna tycks ha haft extra svårt att skiljas från de här gamla lyktorna och det milda, varma sken de avger i staden. Men det gäller att skynda sig om man vill se dem, för arbetet med att ersätta dem med miljövänligare och billigare LED-belysning pågår, trots protester. En formidabel hyllning till gaslyktan hittar vi längs ett promenadstråk i Tiergarten park. Här finns 90 olika modeller av gaslyktor hämtade från olika Europeiska huvudstäder. Men även här syns att en ny tid är i antågande; somliga lampor har slocknat, glas har gått sönder och småfåglar har flyttat in i dem.

Hitta hit: Nordvästra hörnet av Tiergarten park

Bonustips: Offentlig konst

Välgjorda väggmålningar syns här och var i Berlin. Söder om Potzdamerplatz hittar vi ett småtrist bostadshus som fått nytt liv av en serie färgsprakande målningar i husets nischer. Olika konstnärer har bidragit med bilder som får förbipasserande att stanna upp.

Hitta hit: Köthener strasse 37

Publicerad den 30 augusti 2016
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2016

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här