Bilder från några av Sydljus många studiebesök.
Bilder från några av Sydljus många studiebesök.
Bilder från några av Sydljus många studiebesök.
Reflektion

”Medlemmarna gör föreningen”

1959 bildades Sydsvenska belysnings­sällskapet, med syfte att ordna studiebesök, föredrag och dela kunskap om belysning och ljus. Syftet kvarstår än idag, 65 år senare, och möjligheterna är i princip oändliga. Men vi får inte glömma att det är medlemmarna som gör föreningen!

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

En förening med omfattande kontaktnät som hanterar allas vår hjärtefråga och dessutom är stadda vid god kassa – låter inte det som ett upplägg med fantastiska möjligheter?

I 65 år har Sydljus (tidigare Sydsvenska Belysningssällskapet) anordnat studie­besök och föreläsningar i ljusets namn. Våra systerföreningar Västljus och Svenska Belysningssällskapet har gjort samma sak, och allas medlemmar är alltid välkomna till varandra. I samband med covid blev verksamheten vacklande eftersom vi inte kunde ses och se på samma sätt som tidigare. Men inget ont som inte får något gott med sig, det ledde till att vi istället fick använda oss av digitala föreläsningar och plötsligt fick vi fler deltagare än nånsin!

Den senaste tiden har vi sett en förändring bland medlemmarna – fler företag väljer att avsluta och fler enskilda personer väljer att engagera sig. Medlemmarna gör föreningen och vi, inklusive våra syster­föreningar, behöver allas engagemang för att leva vidare.

Våra medlemmar är alltifrån ljusdesigners och konsulter till representanter från leverantörsledet och arkitekter. Vi välkomnar gärna även studenter och tidigare aktiva i arbetslivet, för att en spännande blandning av personer ger en spännande blandning av kunskap.

Vi har tidigare gjort studiebesök på kärnkraftverk, högskolor, TV-inspelningar, ljusfestivaler, konserthus, torg, tivoli och mycket annat, tack vare stor nyfikenhet och generösa inbjudningar. Det har även anordnats längre studieresor till ­Helsingfors och Berlin, och planering pågår för kommande långtur!

Engagemang, antalet medlemmar och kvaliteten på studiebesök går i vågor, men så är vi ju inte mer än människor. Människor som gör detta på sin fritid och för att de har ett stort intresse för allt som rör ljus. Människor som drivs av att ensam är aldrig starkast, utan vi växer och utvecklas genom att tillsammans lära oss mer om världens första yrke.

Hösten 2024 är fullspäckad med det inbjudande temat Framtiden. Även om vi i flera år har pratat om återbruk, miljömedvetenhet och vikten av god belysningsstyrning är det ämnen som tål att upprepas och fördjupa sig i. Långt borta vid horisonten firar vi 100 år, och då hoppas vi ha andra, minst lika ­spännande, ämnen att fokusera på!

Varmt välkomna att göra oss sällskap!

Publicerad den 26 september 2024
Ur Ljuskultur Nummer 3, 2024

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här