Cirkularitet Intro

För bättre cirkulärt aluminium

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

I ett pilotprojekt har Fagerhult tillsammans med Hydro Extrusion Sweden utforskat cirkulära processer för återanvändning av aluminium – med fokus på effektivitet och bibehållna materialegenskaper.

Pilotprojektet initierades i samband med att Norwegian Property önskade att ­energieffektivisera sin fastighet i Oslo. ­Fagerhult såg då möjligheten att ta tillvara de ­befintliga Notorarmaturerna, vilket lyfte frågan kring möjligheten till återvinning och cirkulära processer.

– Återanvändning var inte möjlig, men eftersom det var ett större antal ­armaturer ville vi ta vara på materialet på bästa ­möjliga sätt. När armaturer av ­extruderad aluminium återvinns är det vanligt att materialets egenskaper nedgraderas (down­grading), och används exempelvis till pressgjutning. I detta projekt ville vi sluta cirkeln och säkerställa materialets kvaliteter ­genom att låta den ursprungliga producenten bearbeta materialet igen. Pilot­projektet resulterade i att aluminiumet kunde ­smältas ned och formas på nytt, berättar Niclas Thulin, hållbarhetschef på Fagerhult.

Genom hela pilotprojektet har cirkulära processer och hållbara innovationer varit i fokus –och att klara den stora utmaningen att återvinna just extruderad aluminium med bibehållna materialegenskaper. Totalt 1 300 kg aluminium kunde återvinnas i projektet.

Med långsiktighet och en vilja att bidra till den hållbara utvecklingen har Fagerhult tänjt gränserna för vad som tidigare varit möjligt, och tagit ett stort steg mot att kunna möta efterfrågan på nya cirkulära lösningar.

– I nära samarbete med Hydro Extrusion Sweden har vi slutit kedjan, och visar tillsammans att det är möjligt att skapa nya cirkulära processer där alla våra armaturer i aluminium i framtiden skulle kunna hanteras cirkulärt, avslutar Niclas Thulin.

Publicerad den 26 september 2024
Ur Ljuskultur Nummer 3, 2024

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här