Utställning
Hur ljuset format oss och hur vi format ljuset
Vill du fortsätta läsa?
Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.
Bli prenumerantUtställningen Nordiskt ljus öppnar den 29 oktober på Nordiska Museet i Stockholm. Under ett helt år fylls stora hallen av aktiviteter och en utställning som speglar hur ljuset format oss och hur vi format ljuset.
Vad betyder det att bo i en del av världen som har begränsat med dagsljus under vintern och ljust nästan dygnet runt under sommaren? Det nordiska ljuset är unikt, få av jordens befolkningar lever under liknande ljusförhållanden. För drygt 100 år sedan var mörkret en självklarhet när solen eller månen inte lyste – ljuset var det speciella. Föreställ dig att ha tio talgljus att klara dig med under ett helt år. Eller vilka nya möjligheter som gatubelysningen innebar för livet efter solnedgången.
I Nordiskt ljus visas hur ljuset från naturen och det vi skapat med belysningsteknik påverkar hur vi lever våra liv. Med människan i centrum och med högtider och vardag som klangbotten utforskas ljusets betydelse från gryning till skymning och från eldstad till PH-lampa. Över hundra år av nordisk lampdesign visas i en visuell tidsresa över hur formgivningen av armaturer har sett ut i Norden sedan elektriciteten gjorde sitt intåg. Det blir möjligt att uppleva fascinationen med norrsken och reflektera över ljusets betydelse för traditionerna Halloween, Advent, Ny dag (Nouruz), Valborg och Midsommar.
Nordiskt ljus erbjuder ljusupplevelser och en träffpunkt för gemenskap och upptäckande kring det nordiska ljuset.
Länk till utställningens webbplats
Följ arbetet med utställningen – via Nordiska Museets Belysningsblogg.