Ljusresan
Budapest
Glödande ljus från Budapests många vackra byggnader, broar och monument som speglar sig i Donau, som flyter långsamt genom den ungerska natten. Vi har besökt staden som lockar till långa nattvandringar längs kajkanter och genom vindlande kvarter.
Vill du fortsätta läsa?
Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.
Bli prenumerant
Parlamentet
Ljusdesign: Lisys-project
Parlamentet symboliserar inte bara Budapest utan även stadens attityd till belysning. Landets institut för kulturhistoriskt bevarande är inflytelserikt och vill se varmt ljus på kulturhistoriska byggnader. När parlamentet skulle belysas fick de som de ville. Ljussättningen som stod klar 2014 består av högtrycksnatrium, men även av metallhalogen och LED, men med orange filter. Den 270 meter långa och 100 meter höga byggnaden kan inte undgå någon nattvandrare. 1700 armaturer och 180 000 watt får Parlamentet att glöda i natten. Men studera även byggnaden dagtid, armaturerna är infärgade och väl dolda på fasader och torn.
Hitta hit: Vid Donaus strand mitt i Budapest.
Hjältarnas torg - det historiska Budapest
Ljusdesign: Lisys-project
Sju hövdingar till häst trängs kring en väldig kolonn på Hjältarnas torg, ett av Budapest världsarv. På arkaderna i bakgrunden syns fjorton statyer över olika statsmän. När mörkret sänker sig lyses statyerna över landets grundare upp och blir pampigare och ännu mer kraftfulla än på dagen. Det öppna torget och är ett fint exempel på hur en fond av ljus och enskilda stora lyktor i torgets utkanter ger en överblickbar plats. Här används vitt och varmvitt ljus, dock har en högtrycksnatriumlampa smugit sig och förgyller en häst vid vårt besök. Ett och samma företag har ljussatt i stort sett alla historiska byggnader och monument i Budapest, men här gavs de friheten att välja färgtemperatur.
Hitta hit: Ta tunnelbanan, gul linje till Hösök tere.
Nationalteatern - Nemzeti Színház
Ljusdesign: Lisys-project
Den ungerska Nationalteatern inryms i en toppmodern, lekfullt designad byggnad, som uppfördes vid millennieskiftet. Material och byggnadsstilar har blandats vilt. Och ljussättningen följer med; teatern kan liknas vid en ljuspalett där det mesta finns representerat, men ändå upplevs samspelt.
Torget framför teatern har formen av fören på ett skepp, som synes glida ut över en vattenspegel där en sjunken ruin påminner om byggnaden där teatern huserade tidigare. I parken framför teatern finns statyer av många kända ungerska skådespelare. Det här är en plats man blir glad av, även om vi sätter fingret på några strålkastare som vi skulle vilja täcka över.
Hitta hit: Tåg till Lágymányos
bridge station eller via en promenad längs Donau.
Konstpalatset Müpa
Ljusdesign: Zay Studio, ursprungsidé Lislys-project
Violett glider långsamt över till vitt, som slår hastigt om till cyan. Fasaden på Ungerns Konstpalats – Palace of art – skiftar i starka färger och talar om att här händer speciella saker. 90 LED-strålkastare med RGB, gör att byggnaden syns på håll trots att den ligger några kilometer söder om centrum längs Donaus strand. Under ett högt pelartak lyser en stjärnhimmel som liksom övrig ljussättning kompletterar belysningen inifrån byggnaden. På fasaden finns även LED-lister, som är monterade i olika längder och som skiftar i färg i takt med den övriga belysningen. Det här är belysning med attityd! Konstpalatset, som i folkmun kallas Müpa, innehåller ett museum för modern konst, en konsertlokal och en teaterscen.
Hitta hit: Tåg till Lágymányos bridge station eller via en promenad längs Donau.
FTC:s örn
Ljusdesign: Belight
Du behöver inte vara fotbollsintresserad för att ha anledning att bege dig till Groupama Arena i Budapest. Vid entrén finns en snyggt upplyst skulptur av rostfritt stål som får många att stanna mitt i steget – en väldig örn, åtta meter hög, sexton meter mellan vingspetsarna. Skulpturen är skapad av konstnären Gabor Miklos Szoke, som arbetade i sju månader med att sammanfoga de tusentals stålbitar som bildar fågelns fjäderdräkt.
Örnen är belyst med femton markstrålkastare som är placerade så att de lyser upp vingarna, stjärten och kroppen på fågeln och får den att gnistra. Här vill man inte dölja var ljuset kommer ifrån. Markstrålkastarnas ljuspunkter blir en del av konstverket och tillför karaktär.
Hitta hit: Ta tunnelbanan, blå linje
till Népliget.
Bonustips
For Sale Pub
Halm täcker golvet, oskalade jordnötter står i stora skålar på borden och lappar från när och fjärran klär in väggar och tak. Det är bara hästarna som saknas. Nära Freedom Bridge (Gröna bron), som i sig är ett måste, ligger denna udda pärla till restaurang med delikat Ungersk mat.
Hitta hit: Vamhaz koerut 2.
Publicerad den 1 februari 2017
Ur Ljuskultur Nummer 1, 2017
Du kanske också gillar:
Ljusresan
Island
Det glöder, bubblar och pyr på Island. Det unga landskapet formas fortfarande av skapande processer,…
Ljusresan
Amsterdam
Natten i Amsterdam myllrar av människor, cyklar, musik, färg och ljus. En vandring här bjuder…
Ljusresan
Berlin
En utmanande stad med framåtblickande arkitektur och ett dynamiskt konstliv. Samtidigt bär staden på många…