Notiser

Hur påverkas djur av LED-belysning?

LED-tekniken innebär möjligheter att spara energi och minska spilljus och ljusföroreningar. Därför byts alltmer väg- och utomhusbelysning till LED. Men hur påverkas djur och natur av den nya typen av belysning? Det vill Trafikverket få svar på, genom ett nytt forskningsprojekt.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Forskningsprojektet ska kartlägga LED-belysningens ekologiska effekter och ge rekommendationer för att minimera påverkan. Att LED har en våglängdsfördelning som är mer lik dagsljus än det gula ljuset från traditionella lampor kan innebär en risk för ekologisk påverkan på nattlevande djur. Vissa djur, till exempel fladdermöss, är mycket känsliga för ljus och det påverkar deras beteende. Starkt ljus gör dem desorienterade och minskar deras möjlighet att hitta föda. Ett annat exempel är groddjur som lockas av ljuset till platser där de kan råka illa ut.

– Studiens syfte är att ge kunskap om hur LED-ljus påverkar djur över årstiderna och under nordiska förhållanden. Utifrån resultatet kan vi ta fram åtgärder och konkreta rekommendationer för en bättre hållbar samhällsutveckling, säger Petter Hafdell, projektledare, Trafikverket.

Studien genomförs i samarbete med naturmiljökonsultföretaget Calluna. Projektet beräknas vara klart i slutet av 2017.

Publicerad den 29 maj 2017
Ur Ljuskultur Nummer 3, 2017

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här