Intro
Ljus skapat av bakterier
Att belysa med hjälp av bakterier. Det tror Sandra Ray, fransk designer från start-up företaget Glowee i Paris-förorten Evry.
Vill du fortsätta läsa?
Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.
Bli prenumerantDen 26-åriga designern Sandra Ray och hennes kollegor utvecklar en biologisk ljuskälla som använder naturliga egenskaper hos marina mikroorganismer för att skapa ljus. Det är en levande och självförsörjande ljuskälla som inte behöver någon installationsinfrastruktur.”Ännu så länge räcker den blågröntalstrande ljuskällan upptill fem dagar innan kraften från bakterierna tar slut.” Idén fick Ray när hon studerade för en master i industridesign och utmanades att tänka ”utanför boxen”. Med tekniken vill hon utmana dagens sätt att producera och använda ljus och vårt sätt att utnyttja planetens begränsade resurser.
I sin nuvarande version räcker Glowee-ljuskällan till upptill fem dygn och är därför en användbar lösning för events, festivaler och andra liknande ändamål. I sådana sammanhang har Glowee hittills använts av, bl.a. modemärken LVM och Adidas.
Utvecklingsarbete pågår för att få denna blågröna ljuskälla lysa både mer intensivt och längre. Även produktionsmetoderna behöver förbättras men Sandra Rey är hoppfull och tror att tekniken kommer att kunna bli en lösning för framtidens urbana utemiljöer.
Se ett TED Talk med Sandra Rey: