Utbildning

På gång på ljusutbildningarna

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

KTH ald

Lektorat i Ljusdesign

KTH Arkitektur gick ut i slutet av januari med en utlysning för att rekrytera en lektor – Associate Professor
– i ljusdesign. Den kommande lektorn ska stärka KTHs ljusdesignteamet inom forskning, utvecklingsarbete och gestaltning i ljusdesignämnet. Sista ansökningsdag är den 21 mars.

Nyutexaminerade

Vi gratulerar våra nyutexaminerade ljusdesigner; Juan, Katrina, Ran, Alessandro, Azadeh, Birgitta, Fazaan, Silvia, Katia, Malin and Kristoffer som i januari under ”Diploma Days” avslutade sina studier genom att presentera fantastiska, varierande exjobb inom ämnen som urban kontext, uppfattning interaktion och social hållbarhet. Nästa slutredovisning äger rum i juni.

Light Symposium

Förberedelser pågår för nästa Light Symposium som äger rum i Stockholm och där KTH Ljusdesign är värd. Internationella talare och studenttävling kommer att behandla ämnena ljus, ljusdesign, dagsljus, arkitektur, hälsa, forskning, socialt ansvar, m.m. Evenemanget riktas till professionella, forskare och studenter.
Datum är spikade till den 6–7 december.

Utbildning

Vi samarbetar med Stockholms Universitet för att ge kunskap om belysningsdesign till Masterprogram i Curating Art.

Studio 12, Immersive Lighting vid masterutbildningen i arkitektur, har avslutat en mycket framgångsrik första termin. Nu börjar vi vår andra termin med ett mycket spännande projekt där konstnär Hertha Hilfon är vår inspiration.

Rodrigo Muro
Kursansvarig, KTH ALD

Jönköping University

Årskurs 1 åker på studieresa till Köpenhamn och Malmö i början av mars. Resan ingår i kursen Projekteringsstöd för belysningsplanering och syftet är att få kunskap och inspiration att tillämpa i det inomhusprojekt de snart ska påbörja. Övrigt innehåll i kursen är Projekteringsfasen, Dialux, CAD, Manuella beräkningsmetoder, Belysningsstyrning i praktiken, Ögat och synskador, HCL, Hållbarhet, Nödbelysning, LCC, LENI mm. Parallellt läser de kursen Projektledning. Tillsammans bra kunskap som grund inför utbildningens kommande projektkurser.

Årskurs 2 läser Byggprocessen i anknytning till ljus-
design och Ljus för hälsa och välmående. Den senare leds av vår professor Myriam Aries med en del spännande inspel från branschen. Som del av kursen ska studenterna genomföra en studie i vårt belysningslabb med dynamiskt ljus. Studien är inspirerad av den forskningsstudie vi bedriver tillsammans med Fagerhults belysning. Studien ger, förutom ett förhoppningsvis spännande resultat, en bra förberedelse inför kommande examensarbete. Kursen bedrivs på engelska, lägligt då
1 veckas undervisning på Rose Bruford College i UK väntar för studenterna efter kursavslut.

Årskurs 3 har spikat sina examensarbetsämnen. Några ämnen är Belysningsplanering för industrin, Att underlätta orientering i mörka utrymmen, Hospital lighting from a patient perspective. Slutredovisningen är öppen för alla den 21 och 22 maj.

Internationalisering och rekrytering

Vi är vid sidan av kurser, marknadsföringskampanjer, internationaliseringsarbete och inredning av studenternas Design Studios även inne i en rekryteringsprocess. Vi söker både både en PdD-kandidat och lärare.

Vi kanske ses i Frankfurt? 75 mässbiljetter är bokade åt oss. Det ser vi verkligen fram emot!

Johanna Glans
Programansvarig, JU

Publicerad den 12 mars 2018
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2018

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här