Om framtidens metoder för färgåtergivning
Sedan introduktionen av LED har det pågått en ständig diskussion om bristerna med CIE:s CRI för att redovisa ljuskällors färgåtergivning. Nedan beskrivs kortfattat vad man kan förvänta sig kommer att hända under överskådlig framtid.
Vill du fortsätta läsa?
Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.
Bli prenumerantFlera förslag till förändring har förts fram, och det senaste är den metod som IES, Illuminating Engineering Society of North America, presenterat i sin rapport IES Technical Memorandum TM-30. DOE, Deparment of Energy, i USA har redan tagit till sig metoden och gjort den till en nationell standard. Metoden skiljer sig från CRI dels genom att den använder 99 testfärger istället för 8, dels genom att man infört en ny måttenhet Rgammut, som beskriver testfärgernas mättnadsgrad. Det senare är något som man saknat hos CRI, då mer mättade färger upplevs som bättre återgivna.
En förbättrad metod behövs
CIE håller också med om att vi behöver en ny eller förbättrad metod för fastställande av ljuskällors färgåtergivningsegenskaper, CRI. För ändamålet har man tillsatt två tekniska kommittéer, TC 1-90 och TC 1-91, med målet att ha tekniska rapporter klara under 2016. Dessa rapporter kommer därefter att utgöra underlag för CIE:s arbete med att ta fram ett förslag till en ny metod för att redovisa ljuskällors färgåtergivningsförmåga. Det som redan är bestämt är att IES metod för att redovisa färgmättnad kommer bli en del i CIE:s kommande förslag.
Innan CIE kan presentera en ny metod som ska ersätta CRI måste man även beakta att CRI idag används i ett flertal standarder och specifikationer. Övergången till den nya metoden måste därför kunna ske kontrollerat, och nuvarande metod, beskriven i CIE 13.3 kommer därför att vara kvar till en ny metod är globalt accepterad. En gissning är att detta tidigast kan ske under 2018.
Sammanfattning
CIE kommer att snabba på arbetet med en alternativ metod där TM-30 till en del integreras, men TM-30 som sådan kommer inte att bli CIE’s nya standard. Under tider kommer CRI/Ra( finnas kvar som CIE-standard, gissningsvis 2–3 år till.