Gästkolumnen

Behövs en tydligare definition av belysningsyrken?

Eller behövs det en komplettering av redan befintliga yrkestitlar? Finns det behov av nya eller helt enkelt fler yrkestitlar för beskrivningen av de olika yrkesrollerna som finns inom belysningsbranschen?

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Jag har precis genomfört en helt ny, 2-årig yrkeshögskoleutbildning på Stockholms Tekniska Institut, och som första årskull av belysningsprojektörer precis tagit examen. YH-utbildningarna blir mer och mer vanliga och normalt sett så får ju de flesta arbete på någon av de praktikplatserna som ingår i undervisningen under utbildningen.

Men, just nu är ju ingenting särskilt “normalt” för någon av oss, och detta även på en helt ny global nivå. Det har blivit en riktig utmaning att söka jobb eftersom att många företag har rekryteringsstopp eller “ligger lågt” rent allmänt i väntan på att marknaden ska ta fart.

”Min nya yrkesroll exempelvis, belysnings-projektör, finns inte sökbar i dag.” Jag har märkt är att de allra flesta bolagens sökkriterier inte riktigt hänger med. Man skulle behöva uppdatera yrkestitlar/roller i takt med att nya utbildningar och behov dyker upp. Min nya yrkesroll exempelvis, belysningsprojektör, finns inte sökbar utan jag kan enbart söka på ”ljusdesigner” i dagens läge. Detta gäller på LinkedIn, Arbetsförmedlingens och även andra stora digitala sökmotorer på arbetsmarknaden.

Det optimala vore att man kunde lägga hitta en möjlighet att kunna uppdatera kontinuerligt, så att man kan söka på namn som; belysningsprojektör, ljuskonsult, säljare belysning, belysningskonsult, ljusplanerare, ljusansvarig, belysningsplanerare och dyl. Allt detta för att hjälpa oss arbetssökande, arbetsgivare och rekryterare att hitta varandra. Och detta kan kanske också hjälpa rekryterare att få större inblick i vad det är vi faktiskt gör.

I tider som dessa, när vi tvingas ställa om, där vi ställs inför nya utmaningar, så väcks också ett slags nytänkande och en kreativitet. En möjlighet att hitta nya arbetssätt och lösningar. Jag är positivt inställd till framtiden och tror att vi kommer att lära oss mycket under den här perioden.

Angela Holland, nyutexaminerad belysningsprojektör

Publicerad den 28 augusti 2020
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2020

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här