Tunneln mellan Midsom-markransen och Väst-berga i Stockholm.
Kampanj

Sveriges läskigaste plats finns i Stockholm

Bländande belysning, dåligt underhållna armaturer och ett mörker i direkt anslutning. Det är den huvudsakliga jurymotiveringen till vinnaren av ”Sverige läskigaste plats” som ligger vid Midsommarkransen i Stockholm.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Närmare sagt är det gångtunnlarna mellan Midsommarkransen och Västberga under väg E4/E20/75 i Stockholm som utgör denna plats som utsetts till Sveriges läskigaste. Det handlar om en rikstäckande kampanj som Belysningsbranschen anordnade och där allmänhet fått nominera otrygga områden i sina kommuner. Bland samtliga platser, runtom i Sverige, har sedan en jury utsett ”vinnaren”.

– En god ljusgestaltning bidrar till att en offentlig plats upplevs tryggare. Vi vill uppmärksamma kommunpolitiker om att det finns platser som är bortglömda och som har en dålig ljusmiljö, säger Helena Aman Johansson, juryordförande.

Tävlingsjuryn har bestått av:

Helena Aman Johansson, ordförande för Svensk Ljusdesigner och ordförande för juryn Maud Olofsson, styrelseordförande för Visita Sverige Johan Röklander, lektor i ljusdesign på Tekniska Högskolan i Jönköping.

Syftet med ”Sveriges läskigaste plats”-kampanjen var att lyfta fram belysningens betydelse som trygghetsskapare.

Publicerad den 11 februari 2022
Ur Ljuskultur Nummer 1, 2022

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här