Tävling

Nordiska Ljuspriset till Norge

Nidaros domkyrka i Trondheim har utsetts till vinnare av det nordiska ljuspriset, med en ljussättning signerad av Erik Selmer.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Tio projekt, två från respektive nordiskt land tävlade om den nordiska utmärkelsen, som ­delas ut vartannat år. De tävlande har avancerat sig till tävlingen genom de nordiska nationella ljustävlingarna, och på så sätt presentera nordisk ljusdesign när den är som bäst.

Bakom den fantastiska ljussättningen av vinnarprojektet, Nidaros i Trondheim står Erik Selmer som under många, många år arbetat som ljusdesigner och skapat fler prisbelönta ljussättningar.

– Det var många bra projekt nominerade till Nordisk Lyspris. Jag tror att Nidarosdomen vann för ljus som framhäver kyrkans arkitektur och detaljer och samtidigt förmedlar den sakrala stämningen i rummet, säger Erik Selmer.

Selmers ljussättning lämnar inget åt slumpen utan varje detalj har ljussatts med projektets vision som utgångspunkt. Han behandlar kyrkans historia och kulturella och sakrala betydelse med stor respekt och ljuset skapar både glädje och vacker stämning för kyrkans anställda och det stora antalet besökare, både nu och långt in i framtiden. Vinsten i tävlingen är ett tydligt bevis på detta.

”Ljussättningen behandlar kyrkans historia och kulturella och sakrala betydelse med stor respekt.”

I sin motivering tog juryn upp projektets kraftfulla uttryck, höga känslighet och dess tekniskt ambitiösa tillämpning. Man menar att projektet genomförts på ett övertygande sätt, där ett minsta felsteg kunnat vara mycket märkbart. En imponerande uppmärksamhet har ägnats detaljer. Den särskilt komplexa programmeringen möjliggör inte bara varje liturgisk typ av ceremoni utan sätter också fokus på sakrala element och symboler som ger besökaren lugn och kontemplation.

Det är inte första gången Nidaros ljussättning ­uppmärksammas i tävlingssammanhang. Tidigare i år vann projektet den internationella, prestigefylld utmärkelsen IALD Award of Excellence.

Nordiska Ljuspriset är grundat av de nordiska ­belysningsorganisationerna och delades år 2000 ut för första gången. En vinnare utses vartannat år och syftet är att lyfta fram och hylla den nordiska ljusdesignen.

 

Juryn tillsammans med vinnaren, fr.v: Tapio Kallasjoki, Finland; Anna Sigríður Jóhannsdóttir, Island; Erik Selmer; Lars Fredén, juryordförande, Sverige samt Laura Bernadet, Norge. Den danska jurymedlemmen deltog digitalt.

Se den vackra, dynamiska ljussättningen här. 

Publicerad den 5 oktober 2022
Ur Ljuskultur Nummer 3, 2022

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här