Enkät

Vad är hållbart?

Del 4. Vår kartläggning av ljusdesigners syn på hållbarhetsfrågor fortsätter. På tur är Karolina Hahn från det nybildade företaget Umbrella & Partners och Simon Nyström från Sweco.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Karolina Hahn Ljusdesigner, Umbrella & Partners

I ett ljusprojekt, vilken hållbarhetsaspekt anser du viktigast när det gäller ljusplanering?

”Ha ett cirkulärt 360 graders tänk när det kommer till hållbarhet, från ax till limpa .”

– Att ha ett cirkulärt 360 graders tänk när det kommer till hållbarhet, från ax till limpa!

a) Vid framtagning av ett ljusdesignkoncept jobba utifrån att ha rätt ljus, på rätt plats, i rätt mängd och vid rätt tid.

b) Rätt val av armaturer med lågt CO2 avtryck och låg energiförbrukning.

c) Utreda möjlighet till återbruk och återvinning av armaturerna.

d) Användningen av ett belysningsstyrsystem för att minimera energiförbrukningen och maximera chansen till återbruk.

Vilka hållbarhetsaspekter är viktigast när du väljer produkter?

– Val av armaturer med en god ljuskvalitét med ett lågt CO2 avtryck. Om möjligt välj armaturer som närproduceras och är byggda med bra materialval. Modulära armaturer är ett stort plus, att kunna modifiera och anpassa armaturerna efter behov och önskemål främjar hållbara lösningar. Sist men inte minst möjlighet till återbruk och återvinning av armaturerna.

Vilka krav och vilka frågor ställer du till belysningsleverantören, berörande hållbarhet?

– Byggvarubedömning: I dagsläget är flertalet armaturer inte byggvarubedömda. Ifall vi börjar ställa krav på att de ska byggvarubedömas innebär det en stor insikt i armaturens uppbyggnad, materialval och dess energiförbrukning samt en ökad möjlighet till återvinning. Att armaturen är uppgraderingsbar, byggd med bra återvinningsbara material, energieffektiv och LCA certifierad av en oberoende part.

Ställer beställarna krav på hållbarhet. Om ja, hur kan sådana krav se ut?

– Det ställs alldeles för lite och alldeles för få krav! Det enda sättet att komma vidare med hållbarhet och klimatfrågor är att det faktiskt ställs krav.

Ge gärna någon övrig kommentar eller synpunkt i ämnet.

– Via användningen av ett belysningsstyrsystem och intelligenta sensorer kan vi skapa en hållbar, flexibel & energieffektiv belysningsanläggning. Bara genom att använda ett styrsystem reducerar vi energiförbrukningen med upp till 85%. Små förändringar gör stor skillnad!

Simon Nyström Ljusdesigner, Sweco

I ett ljusprojekt, vilken hållbarhetsaspekt anser du viktigast när det gäller ljusplanering?

– Belysningens påverkan på det ekologiska systemet är den viktigaste aspekten som vi behöver ha med oss i våra projekt. Det är viktigt med ett ansvarsfullt förhållningssätt när vi ljusplanerar, att vi har ett långt tidsperspektiv och väger in vilka möjliga aspekter som kan komma att påverkas.

För att bryta ner det så tänker jag till exempel enligt följande:

I exteriöra projekt tycker jag att man bör tillämpa försiktighetsprincipen avseende ljusplaneringen. Med det menar jag att man ska vara försiktig med att ljussätta för mycket och konstant, innan man vet hur djur och natur kommer att påverkas.

Vi behöver även reducera energianvändningen, och i en modern ljusanläggning gör vi detta oftast effektivast genom en fungerade och anpassad belysningsstyrning, samt att vi ljussätter där det gör mest nytta.

Vilka hållbarhetsaspekter är viktigast när du väljer produkter?

– När det gäller valet mellan nya armaturer är det viktigast att produkten ska ha så långt liv som möjligt, antingen att den renoveras och blir kvar på samma plats eller återbrukas i ett nytt projekt. Vi måste sträva efter att producera så få nya armaturer som möjligt för att slippa använda mer naturresurser än nödvändigt, och för att återvinningen av LED-komponenter ännu inte fungerar. Materialet i produkterna ska vara anpassat till användningsområdet så att livstiden inte förkortas.

En armatur ska vara energisnål, men vi måste också fortsätta föreskriva armaturer med goda visuella ljusergonomiska kvalitéer för att användaren av den belysta miljön ska må bra.

Vilka krav och vilka frågor ställer du till belysningsleverantören, berörande hållbarhet?

– Jag frågar om komponenterna är utbytbara, om jag kan få låna hem armaturen för visuell utvärdering och om det finns deklarationer likt en EPD. En annan viktig sak är att utreda vilka möjligheter som finns gällande styrning så att vi kan anpassa ljuset till de stunder när det verkligen behövs.

Ställer beställarna krav på hållbarhet. Om ja, hur kan sådana krav se ut?

– Inte tillräckligt ofta. Om det sker så handlar det oftast att armaturerna ska uppfylla en certifiering, t.ex. Sunda Hus.

Ge gärna någon övrig kommentar eller synpunkt i ämnet.

”Vi som ljusdesigners har en viktig roll att förvalta kunskapen om hur ljus och ­armaturer påverkar det ekologiska systemetoch hur vi bäst förhåller oss till det.”

– Vi som ljusdesigners har en viktig roll att förvalta kunskapen om hur ljus och armaturer påverkar det ekologiska systemet och hur vi bäst förhåller oss till det. Jag vill uppmuntra alla till att fortsätta lära sig mer, ständigt vara uppdaterade på ny forskning och dela med sig av sin kunskap. Detta för att vi tillsammans ska bli mer bildade och utföra fantastiska miljöer för alla varelser på vår jord.

Publicerad den 2 december 2022
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2022

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här