Tävling

Cities & Lighting Awards avgjort

Tre bästa utomhusprojekt i LUCIS nya tävling Cities & Lighting Awards korades den 21 oktober i Busan, Sydkorea. Priset delas ut vartannat år och uppmärksammar urbana projekt där ekonomisk, social och kulturell utveckling lyfts fram föredömligt.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Vinnare: Konak-Kemeralti Lighting Masterplan, Izmir, Turkiet

Sedan 2016 har staden en belysningsplan vars mål är att integrera sociala, ekologiska och ekonomiska aspekter i planeringsprocessen. Uppgradering till LED har lett till en halvering av både energiåtgången och CO2-utsläppen, samtidigt som underhållskostnader minskat betydligt.

Det viktigaste har dock varit dialogen och att belysningen skapat både samhörighet, social integration och känsla av trygghet och säkerhet. Underrepresenterade grupper som kvinnor och barn har prioriterats i processen för framtagning av belysningsplanen.

”Detta projekt visar hur en genomtänkt belysning kan fungera som en viktig del av det sociala ”limmet” som får oss att ses, mötas, uppleva och interagera. Det är ett behov som alla människor har, i hela världen.”

Andra plats: Forsen i Tammerfors – det industrihistoriska arvet, Finland

”Belysningen skildrar på ett utmärkt sätt den industri­historiska platsen och gör den tillgänglig och synlig nattetid. Det är ett vackert, välplanerat och väl genomfört projekt som lyfter fram de vackra byggnaderna och skapar ett fascinerande samspel av ljus och skugga. ­Avancerade styrsystem möjliggör justeringar av ljus­nivåer under olika årstider och tider på dygnet.”

Tredje plats: New Gwanghwamun Square, Seoul, Sydkorea

”Omvandling av torget med hög trafiktäthet till ett harmoniskt och lugnt nattlandskap har utförts med stor omsorg om historia, kultur och miljö. Platsen erbjuder nu upplevelser och mötesplatser på flera nivåer. Ett lugn, småskalighet och en stilren belysning präglar denna plats som har stor betydelse för stadens medborgare och besökare.”

Publicerad den 2 december 2022
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2022

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här