Lights in Alingsås Embrace the elements Foto: Patrik Gunnar Helin
Rys och mys i Varberg Årets tema: Väsen Foto: Varbergs kommun
Umeå Höstljus "Nattlampan" av Tyréns Foto: Caroline Långström
Allt ljus på Uppsala ”DROM” av Peder Bjurman Foto: Gustav Dalesjö
Höstljus i Sofiero Ljusverk av Viktor Hallonsten Foto: Mathias Berglund
Ljusdesign: Johan Röklander, design av figurerna: Jakob Brandqvist, Hallands museum. Foto: Charlotta Sandelin, Hallands kulturhistoriska museum
Allt ljus på Uppsala. Ljusgestaltning: Utskottet Ljusdesign: Edvin Buregren. Foto: Gustav Dalesjö
Höstljus i Sofiero Ljusverk av Viktor Hallonsten Foto: Mathias Berglund
Nolhaga Berg - ”En hjältes resa genom livet” Workshopsledare:Frank Seemann och Michaela Bonzi, Schweiz Foto: Patrik Gunnar Helin
Debatt

Ljusfestival, är det så klokt i dessa tider?

Höstens ljusfestivaler har ifrågasatts med anledning av de höga elpriserna. Johan Röklander och Daniel Svensson betraktar här frågan ur ett större perspektiv, med erfarenheter från eventet Rys och Mys i Varberg.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Varberg har under flera år arrangerat ett ljusevenemang, en slags upplevelsevecka för att skapa mervärde för invånare och locka turister på hösten. De har under lång tid sneglat på andra ljusfestivaler som Lights in Alingsås och Lux Helsinki, som drar många besökare och förlänger turistsäsongen. Detta ledde till den veritabla succén Rys och Mys – en veckas ljusfest och lekfullheter i stadskärnan och på Varbergs fästning. Evenemanget är ett samarbete mellan Varberg Energi, Varbergs kommun och Hallands kulturhistoriska museum. Projektet har tilldelades Swedish Arts and Business Award (SABA) 2022, som arrangeras årligen av föreningen Kultur och Näringsliv och delas ut av H.K.H. Prins Carl Philip för att uppmärksamma framgångsrika samarbeten mellan kultur, näringsliv och offentlig sektor.

Inför årets Rys och Mys har energidebatten bidragit med stora pedagogiska utmaningar med att kunna försvara ett ljusarrangemang under en energikris. När alla ska spara el så sätts det upp lampor i hela staden. Ljus betraktas oftast som en positiv symbol för både hopp och framtidstro men konsumerar också elektricitet. Självklart har arrangörerna reflekterat över rimligheten men i oron över elslösande ljusinstallationer finns också en viss okunskap om vad den verkliga och totala kostnaden är.

En uppskattning på belysningseffekten förknippad med eventet är ca 11 kW. Installationerna lyser ungefär sex timmar per dag under 10 dagar, vilket motsvarar en energiförbrukning på ca 660 kWh. Om vi utgår från ett elpris på ca 3 kr/kWh blir det en kostnad på ca 2000 kr.

Hur kan vi då betrakta detta utifrån ett hållbarhetsperspektiv – ekologiskt, socialt och ekonomiskt?

Hållbarhet

”Förutsatt att ungefär 2 250 hushåll lämnar sina hus för att besöka eventet, kan vi också förutsätta att de stängt av sina tv-apparater, X-box och förhoppningsvis även lampor där hemma.”

En av grundidéerna med Rys och Mys är att ha en aktivitet under skolornas höstlov, att det finns något som kan aktivera och bidra till att fler går ut efter mörkrets inbrott. Hotellen rapporterade en ökad beläggning med 20 procent och den totala beläggningen var hela 97 procent under höstlovet 2021, mitt under pågående pandemi. Näringsidkare hade ett stort uppsving, tack vare många besökare utifrån och enligt Polisen var festivalveckan mycket lugn. Förra året besöktes Rys och Mys av ca 11 500 personer, enligt närvaroräknare som finns på flera platser i staden.

Man kan se på elförbrukningen under evenemanget genom att betrakta den förflyttning som sker genom att barnfamiljer är ute på stan under den mörka tiden och därför inte förbrukar så mycket el som en vanlig kväll hemma. Förutsatt att ungefär 2250 hushåll lämnar sina hus för att besöka eventet och är borta två timmar, kan vi också förutsätta att de stängt av sina tv-apparater, X-box och förhoppningsvis även lampor där hemma. En kalkyl på den energibesparing som, i sådant fall kan uppnås skulle kunna se ut enligt följande:

Om vi uppskattar att varje hushåll använder ca 2 kWh mindre och i stället tar del av befintliga verksamheters energiförbrukningar i centrum, kommer det att motsvara 2kWh*2250 hushåll, det vill säga 4 500 kWh total besparing jämfört med att Rys och Mys inte hållits. Således har vi uppnått en energibesparing genom evenemanget! Även om vi räknar med att hälften av besökarna gör något annat än besöker en annan aktivitet, så ligger det ändå kvar strax över 2 000 kWh. Med den slutsatsen uppskattar vi att eventet sparar ca 1400–4 000 kWh totalt i samhället.

Under eventet byts viss ordinarie belysning ut mot energisnålare effektbelysning, ett viktigt bidrag till minskad energiåtgång. I detta fall har 10×30 W, 12×40 W samt 12×16 W, med total effekt på 972 W reducerats med 34×5 W flamlampor, med total effekt på 170 W, vilket ger en effektbesparing på ca 800 W och energibesparing på 48 kWh. Den ekologiska och ekonomiska hållbarheten kan vi därmed se är väl genomtänkt och motiverad – även under pågående energikris.

Den sociala hållbarheten är också ett viktigt argument. Många talar idag om att släcka ner belysning som en symbolisk handling, vilket är både förståeligt och ofta väl motiverat. En annan utmaning vi har under kristider är dock ohälsa och oro drabbar många och att hushållens ekonomi är ansträngd och kanske inte tillåter nöjen. Arrangörerna ser här som sin viktiga uppgift att kunna erbjuda en upplevelse, som är helt gratis och öppen för alla, kunna skapa gemensamma mötesplatser i stadens. I kristider är det än viktigare att människor kan träffas och ha roligt tillsammans. Den sociala dimensionen har varit viktig under alla år av Rys och Mys som faktiskt lanserades mitt under pandemin.

Återbruk och andra satsningar

Rys och Mys är bara en del av Varbergs satsning på belysning. Samtidigt pågår flera strategiska projekt med kommunen och samarbetspartners, med syfte att lysa upp och göra Varberg mer attraktivt och besöksvänligt under vintertid. Delar av anläggningen som används till ljusfestivalen är permanent belysning som också använts som vinterbelysning, julbelysning och ställs om till vanlig ”året runt”-belysning andra tider.

Varbergs Energi och Hallands kulturhistoriska museum strävar efter att det som används till festivalen ska återanvändas nästa år. En bank med återbruksbart material byggs upp för att kunna användas vid andra evenemang och behov runt om i kommunen. Under ”Rosa bandet”-veckan eller vid andra speciella händelser finns därmed en palett av verktyg tillgänglig.

Kommunen har även jobbat hårt för att reducera energiåtgången genom att byta ut all utomhusbelysning till LED. 13 500 belysningspunkter har bytts ut från januari 2017 till september 2020, vilket ger en energibesparing på ca 3 miljoner kWh för Varberg Energi. Dessutom har arbetet haft ett högt satt miljömål och sett till hållbarhet genom att återvinna armaturernas skal och sätta in LED-insatser. Detta har i sin tur sparat ungefär 6 mil kabel och 30 ton aluminium. Återbruket i stället för nyinstallation har minskat tiden för installatörerna, som nu hunnit byta sex armaturer istället för två, per timme.

Johan Röklander – Ljusdesigner och lärare inom belysningsvetenskap

 

 

 

 

Daniel Svensson – Affärsområdeschef Entreprenad, ­Varberg Energi

 

 

Publicerad den 6 december 2022
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2022

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här