Ljus & is

Liljewalls på Icehotel

Vid årets upplaga av Icehotel i Jukkasjärvi har ljusdesigner Veera Kokko från Liljewalls ljussatt fyra sviter tillsammans med Hannes Mattsson Gusfors.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Att belysa is och snö är en komplex uppgift och isblocken från Torne Älv kan se väldigt olika ut, ibland helt blanka utan några syrebubblor – ibland med struktur genom slöjor och sprickor. Självklart har ljuset en avgörande betydelse för den stämning och känsla som förmedlas i rummen.

– Det var otroligt roligt att arbeta med Icehotel 33. Tillsammans med konstnärerna har vi skapat fantastiska upplevelser där ljusets utformning utgått från isens egenskaper och varje blocks individuella utseende. Det är ett unikt projekt som utmanat och gett nya perspektiv, säger Veera Kokko.

Frö

Insidan av ett frö. Potentialen före skapelsen. Det är ett skydd. Det är lätt. Det är livet. Det är Frö. Ljussättningen skapar en mysig, ombonad och trygg känsla. Rummet är belyst med vitt krispigt ljus i kombination med gammelrosa accenter som leder ögat till rummets detaljering.

Design: Henkia (Francisco Cortés Zamudio)

Galanthus Nivalis

Våren är snart på väg och i denna svit möter besökaren den i makroformat. Snödroppar, krokusar, vårblommor, glittrande druvhyacinter och skira grässtrån skapar en känsla av att vara mitt i en blomstrande våräng. Belysningen skapar en dov, samtidigt mjuk vårkänsla som låta skulpturerna tala. Blommornas pistiller av is är ljussatta med vitt ljus och stolarna en blå ton för att skapa en fin färgharmoni i rummet.

Design: Elin Julin och Ida Mangsbo

Hidden Milan

Med inspiration från arkitekturen i en klassisk italiensk ­innergård öppnas här en värld som ofta göms bakom stora, tunga dörrar. Här framhävs fantastiska fontäner, exotiska träd och färgglada blommor i terrakottakrukor. Belysningen är stilfull och avskalad med vitt ljus som riktas mot pelarna för att framhäva valvens former och ge en lugn och vilsam känsla.

Design: Lukas Petko

Maighdeann Ròin

Rummets koncept baseras på en keltisk/skotts myt om en formbytare, hälften säl/hälften kvinna. En magisk, vacker men samtidigt sorglig historia som hör ihop med dagens förtryck av kvinnor och den ständiga kampen för frihet och jämlikhet. Belysningen leder ögat till rummets alla vackra skulpturer. En dov ljussättning framhäver mytens mystik och tillåter betraktaren att upptäcka fler och fler detaljer allt eftersom.

Design: Emilie Steele och Sara Steele

Publicerad den 14 februari 2023
Ur Ljuskultur Nummer 1, 2023

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här