Avgångshall I avgångshallen har man velat använda så mycket naturligt ljus som möjligt, men undvika bländningen av direkt solljus. Passagerare som passerat tullen, möts av en utsmyckning i form av en plantering, en kombination av finsk natur och asiatisk trädgårdskonst. Utsmyckningen är belyst av pendlade strålkastare placerade i grupper om tre.
Dagsljus Det vackra, djupa ljusschaktet i avgångshallen för in rikligt med dagsljus i byggnaden.
Trä Flygplatsbyggnaden med sin vackra träarkitektur med vackra former skiljer den finska flygplatsen från världens andra flygplatser. Ljuset är ett viktigt element för att lyfta arkitekturen ytterligare ett snäpp!
Inspiration flygplats

Ljuset leder och lyfter

Efter en omfattande om- och utbyggnad har Helsingfors-Vanda blivit en modern, mera tillgänglig flygplats.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Inne i byggnaden styr ljuset rörelsen, likväl som från i förbindelserna från närliggande tågstationen. Ljuset lyfter även fram arkitekturen, bland annat, det tredimensionella trätaket inne i ­avgångshallen. Taket är byggt av finsk gran och består av hundratals olika element som är 3 × 6 meter stora och väger 800 – 1 500 kilo.

Att montera taket var ett krävande pussel. Elementen CNC-frästes och samtidigt frästes exakta öppningar för de armaturer som bäddades in i undersidan av taket.

– Ljusdesignmässigt var avgångshallen en utmanande miljö, då planerna gjordes i ett tredimensionellt format, där höjden på armaturer varierar. Parallellt med ljusberäkningarna arbetade vi hela tiden med ljusvisualiseringsmodellen, säger ljusdesigner Juha Hälikkä från Ramboll Valostudio.

Projektet omfattar en ny tvåvånings entrébyggnad, en anslutande del, en modern ­parkeringsanläggning och en ny tillfart till Ringbanan, såväl som modifi­eringen av den gamla terminal 2. Utbyggnads­delen togs i drift i december 2021, renoveringen av den gamla terminalen pågår till 2023. När allt är klart, är separata terminal 1 och 2 ersatta av en ­modern flygplatsbyggnad med en ingång och tydliga rörelseflöden. Med mera yta och luft vid gatena.

Entré

Det stora utomhustaket vid ­ingången till avgångshallen är gjord av samma trä­material som undertaket inomhus. Ute har ljuslinjer integrerats i krockskyddsbänkarna framför avlämningsområdet. Stolp­armaturerna har både upp- och nedljus, som kan justeras separat.

Avgångshall

Blickfånget i avgångshallen är det böljande trätaket, bestående av element som liknar höjdkurvor. Belysningen består av infällda armaturer i taket samt ett antal pendlade, med både upp- och nerljus. Den DALI-baserade lösningen är uppdelad i flera zoner och anpassar sig efter dagsljuset.

Säkerhetskontrollens färgsättning är ljusblå och syns på långt håll, för att underlätta orienteringen. Riktningen förstärks av LED-ljuslinjerna – en lösning som inspirerats av landnings­banan. Armaturerna är individuellt styrda efter rörelse.

Publicerad den 14 februari 2023
Ur Ljuskultur Nummer 1, 2023

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här