Intro

Skapar plattform för att återanvända armaturer

Det vanligaste vid belysningsprojekt är att de gamla armaturerna slängs – även om det inte är något fel på dem. Det vill tre nyutexaminerade studenter från ljusdesign­programmet ändra på. Nu skapar de en plattform för återanvändning av armaturer – något som hela branschen kan ha nytta av.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Razan Albunayah, Sofia C Lindén och Alexander Nyberg som precis gått ut ljusdesignprogrammet på JTH brinner alla för klimatfrågor. Så när Razan Albunayah under sin praktik märkte att de tidigare armaturerna nästan alltid slängdes i samband med nya belysningsprojekt reagerade hon starkt. Speciellt eftersom det oftast inte var något fel på armaturerna. Hur kunde man göra för att undvika ett sådant slöseri med resurser?

– Eftersom det inte verkade finnas någon organisation som arbetade med återanvändning i större skala började jag själv att kontakta olika företag och organisationer och märkte att intresset fanns – men att ingen hade tid och ork att ta tag i problemet. Det ledde till att jag började fundera på hur man skulle kunna skapa en plattform för återanvändning av armaturer. Så när Science Park i Jönköping utlyste en tävling för nya affärsidéer inriktade på hållbarhet i våras bestämde jag mig för att delta med min idé – och vann, berättar Razan Albunayah.

Strax därpå involverade hon även Alexander och Sofia i projektet som nu fått namnet Circular Lighting Alliance. För närvarande är de i full färd med att planera utformningen av plattformen och har börjat kontakta olika intressenter och tänkbara samarbetsparter. Målgruppen är i första hand fastighetsägare och belysningsbranschen.

Försäljning eller donation

– Tanken är att fastighetsägare som har armaturer som de vill bli av med ska kunna hitta någon som vill ha armaturerna – ­antingen för försäljning eller som donation. Och om någon söker begagnade armaturer ska de enkelt kunna hitta dem via plattformen, säger Alexander Nyberg.

I vissa fall kan det handla om ren återanvändning, andra gånger om att någon behöver ta hand om armaturerna och uppdatera dem först, till exempel äldre lysrörsarmaturer som uppgraderas till LED.

– Många leverantörer har redan börjat erbjuda sådana tjänster och det finns flera exempel på att det inte bara är miljövänligt utan också lönsamt. Här kan vi hjälpa till så att det kan ske i större skala. Och vi vill gärna att armaturtillverkarna ska vara en del av vår plattform och bidra med sin kunskap och erfarenhet, säger Razan Albunayah.

Till en början kommer Circular Lighting Alliance att fungera som mellanhand och aktivt förmedla uppdragen.

– På sikt kanske det blir en plattform där man kan söka själv också. Men i första skedet tror vi att det är viktigt att vi finns med som kvalitetskontroll, säger Sofia C Lindén.

Få in ljusdesigner tidigt

Ett annat mål med projektet är att bidra till att ljusdesigners blir involverade i belysningsprojekt på ett tidigare stadium.

– Vi vill att ljusdesigners ska vara med i projekten redan från början och bestämma vad som ska hända med armaturerna som ska bytas ut. Det kan antingen vara vi eller andra som vi samarbetar med, säger Razan Albunayah.

Att plattformen verkligen är något som behövs och tar hand om ett reellt problem blev tydligt när de höll en presentation om den under ljusdesignprogrammets jubileumsfest i början på sommaren. Då passade de också på att göra en liten undersökning bland de som var där och fråga vad som oftast händer med de armaturer som byts ut.

– Av de 111 som svarade var det 97 personer som sa att armaturerna slängs, 4 att de uppdateras eller renoveras, 7 att de återanvänds och 3 att de doneras. Så det visar att det finns mycket att göra här, säger Razan Albunayah.

Nu letar de fler samarbetsparter som är intresserade av att vara med i utvecklingen av plattformen på olika sätt.

– I väntan på lanseringen av plattformen så är alla varmt välkomna att följa oss på Linkedin under namnet Circular Lighting Alliance, säger Razan Albunayah.

Publicerad den 19 september 2023
Ur Ljuskultur Nummer 3, 2023

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här