Stora Förtjänstpriset

”Utbildningen lade grunden till den goda andan i branschen”

Uppslutningen var god när ljusdesignprogrammet på JTH firade 20-årsjubileum den 9 juni. Av de cirka 500 studenter som tagit examen därifrån deltog runt 150 i jubileumsfesten. Så här säger några studenter och lärare som var där om festen och om vad utbildningen betytt.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

 

Lars Vegehall

Lärare på ljusdesignprogrammet 2005–2015

– När jag började i branschen 1975 fanns ingen utbildning, utan det var företagen själva som lärde upp nya medarbetare.

Tack vare ljusdesignprogrammet får företagen nu in ny kompetens direkt när de anställer och bredden på utbildningen har gjort att studenterna får jobb i alla led i branschen. Under alla år på skolan upplevde jag en väldigt fin sammanhållning, med studenter som var oerhört intresserade och verkligen ville lära sig. Det var en rolig upplevelse att få träffa så många studenter igen och höra vart de tagit vägen och ett fint tillfälle för alla som var där att kunna utbyta erfarenheter.

 

 

Cecilia Eklind

Ljusstudion Eklind & Hulusjö, student 2007–2010

– Utbildningen har både bidragit med kunskap om ljus och ljusdesign och att etablera ljusdesigner som ett yrke som allt fler känner till. Att ha gått här har blivit något av en kvalitetsstämpel. Sedan jag gick ut har utbildningen utvecklats på många sätt, även om grundvärdena är desamma. Det senaste är forskningsverksamheten. Den är jätteviktig för alla oss som är yrkesverksamma eftersom den hjälper oss att belägga det vi jobbar med.

Festen var jätterolig, både att få träffa gamla klasskompisar och alla andra. Det finns en speciell anda som är så härlig vi har så många gemensamma nämnare, pratar samma språk när vi pratar om ljus och är bjussiga mot varandra. Jag känner mig stolt över att befinna mig i det här sammanhanget.

 

 

Åsa Gullstrand

Ljusdesigner Malmö stad, student 2003–2005

”Utbildningen skapar förståelse för hur tvär­veten­skapligt ljusgestaltning och ljusvetenskap är.”

– En viktig aspekt av utbildningen är att den skapar förståelse för hur tvärvetenskapligt ljusgestaltning och ljusvetenskap är. Det blev en slags väckarklocka för mig när jag började studera där, trots att jag redan jobbade i branschen. Något vi pratade om under utbildningen var att ljusdesign måste in i beställarledet för att det ska bli erkänt och efterfrågat. Nu är det flera av oss som hittat dit på ett eller annat sätt.

Själva festen var jättetrevlig och det var roligt att få träffa tidigare studiekamrater och andra kollegor i branschen och att prata med de som precis gått ut och höra vad de har för förväntningar.

 

 

Stefan Kolf

Ateljé Lyktan, student 2007–2009

– Utbildningen betydde jättemycket för mig, inte minst för att ge djupare förståelse för hur belysning påverkar oss människor och naturen. Efteråt fick jag jobb hos armaturföretaget där jag hade min praktik. Sedan dess har jag jobbat som konsult, gruppchef, ljusdesigner och nu som utesäljare. Utöver det undervisar jag även i belysning för företag och yrkeshögskolor. Den gemensamma kunskapen om ljus har gjort att det blivit mer naturligt att växla mellan yrkena – tidigare var det mer vattentäta skott.

Festen var ett roligt tillfälle att träffa många i branschen. Föreläsningarna var också bra. Lasse Vegehalls föredrag om hur branschen utvecklats på 20 år visar att det fortfarande finns mycket att göra, inte minst när det gäller att motivera beställare att välja bra lösningar.

 

 

Anna Hedendahl

Borås stad, student 2010–2012

”Eftersom det är en så liten bransch blev det som att komma in i en ny familj.”

– För mig innebar utbildningen en helt ny inriktning i livet. Eftersom det är en så liten bransch blev det som att komma in i en ny familj, där familjekänslan startade redan under utbildningen. Här lades också grunden för den goda andan som finns i branschen. Jag tror att kulturen sätts redan från början genom lärarnas, föreläsarnas och leverantörernas sätt att vara som bygger på prestigelöshet, en vilja att hjälpa varandra och med ljusgestaltningen i ständigt centrum.

Under festen var det roligt att det inte stod vad man jobbade med, utan bara vilket år man gått. Det var kul att få känna sig som student igen och det blev väldigt öppna och trevliga samtal.

 

 

Sofia C Lindén

Student 2020–2023

– Efter att ha jobbat några år med gatu­cirkus i Sydamerika ville jag fortsätta göra något kreativt och tänkte på hur fascinerande det är med ljus. Så där jag satt på ett internetcafé i Brasilien skrev jag in ”ljusdesign” på skämt – jag visste inte att det fanns en sådan utbildning och det var som en önskedröm när den dök upp. Att gå utbildningen har öppnat massor med nya dörrar, både för att den visat hur mycket det går att göra med ljus och ur ett nätverksperspektiv.

Under festen fick jag och två kursare hålla en presentation av en återvinningsplattform för armaturer som vi håller på att utveckla. Som nyutexad kändes det lite pirrigt att stå inför alla dessa erfarna ljusdesigners, men vi fick jättebra respons. Det var en jättelyckad fest och roligt att få träffa så många i branschen.

 

 

Peter Björkman

Fagerhult, student 2000–2001

– När jag var färdig med utbildningen jobbade jag som ljusdesigner och elkonsult. Parallellt med det hyrde skolan in mig som lärare ett par dagar i veckan, speciellt för att hålla i de tekniska bitarna. Jag gör fortfarande gästinspel några gånger om året, håller i utbildning, är där på projektredovisningar, tar hand om praktikanter och exjobbare och är med i skolans programråd. I min roll på Fagerhult har jag anställt många som gått utbildningen. Det blir lite som en öppen ansökan eftersom jag vet att de som gått utbildningen har den kompetens som krävs och snabbt kan komma in i jobbet. De senaste åren har vi uteslutande anställt ljusdesigners som gått utbildningen. Eftersom vi håller till i Jönköping innebar det att det var ganska många från Fagerhult som var med på festen – som för övrigt var jättefint ordnad och innehöll en bra mix av föreläsningar och roliga aktiviteter på kvällen.

 

 

Johan Röklander

Lärare på ljusdesign­programmet sedan 2018, student 2004–2006

– Festen handlade både om att ringa in det vi håller på med och att ha roligt tillsammans. Jag kände mig riktigt rörd över att känna historien närvarande, åter få vara tillsammans och över att få vara en del av hur akademin, företag och individer tillsammans bygger en helt ny yrkeskår. Sedan utbildningen började har den gått från två till tre år och en del kurser har försvunnit och andra tillkommit i takt med att vi gått mot en alltmer digitaliserat värld. Nu håller vi på att jobba ihop oss med de som ska bli byggingenjörer och vi har också en väldigt aktiv forskningsverksamhet. Det är en jättespännande utveckling och det ska bli intressant att se hur utbildningen ser ut när det gått ytterligare 20 år.

Publicerad den 29 september 2023
Ur Ljuskultur Nummer 3, 2023

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här