Företagsnytt

Många uppdrag för växande Lightwise

Runt 50 nya projekt per år blir det för växande ljusdesignföretaget Lightwise som riktat in sig på utomhusbelysning. Många gånger handlar det om helprojekteringar som omfattar både ljusdesign och elprojektering – där de gör precis allt från idé till komplett projektering för upphandling.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Ett ihärdigt höstregn piskar utanför ­konferensrumsfönstret. Vi befinner oss på ­Lightwises kontor i Mölnlycke, strategiskt placerat alldeles nära motorvägen mellan Göteborg och Borås. För närvarande är fyra av företagets fem medarbetare samlade på kontoret, grundaren Daniel Valentin som själv bor i ­Mölnlycke och så Parviz Dadgostar, Emilie Stegared och Emelie Schultz som alla bor i Göteborg. Två Emilie S, lite förvirrande när man ska anteckna vem som sagt vad.

– Men det finns en liten skillnad. Jag stavar Emilie med i och Emelie med e, påpekar Emilie Stegared.

Samspel och gemensam filosofi

Stämningen är avslappnad och det märks hur väl de trivs med och känner varandra. Och det är kanske inte så konstigt. Trots att alla förutom Daniel kommit in i företaget under 2021 och 2022 har alla sin bakgrund hos Light Bureau och har redan hunnit jobba med varandra i flera år.

– När Daniel startade eget började vi jobba delvis som underkonsulter till honom. Sedan hoppade Emilie över helt och efter ett tag gjorde vi andra också det. Vi har en otroligt bra arbetsgrupp, där vi kompletterar varandra både personlighetsmässigt och erfarenhetsmässigt och är både vänner och kollegor, säger Emelie Schultz.

– Alla vi jobbar med varandra för att vi verkligen vill göra det, poängterar Emilie.

Det samspelta hänger med när de pratar ljusfilosofi och vad som är viktigt vid ljussättning.

– Det ska vara vackert, funktionellt och driftsäkert, säger Daniel.

– Ja, det är viktigt att det är trivsamt och vackert.

Vi undviker att showa med ljus, utan ser ljuset som ett medel för att framhäva landskapet och arkitekturen. Trygghet är också viktigt och något vi jobbar mycket med, tillägger Parviz och de andra nickar instämmande.

En annan viktig del av ljusfilosofin och som alla på ett eller annat sätt återkommer till under vårt samtal handlar om vem som är den egentliga kunden och vem de ljusätter för.

– Beställarna är förstås viktiga. Men grunden är att vi ljussätter för slutanvändarna och alla människor som rör sig på de här platserna, säger Emelie.

– När man jobbar med offentliga miljöer så jobbar man för invånarna som också är de som i slutänden betalar för det, tillägger Daniel.

Projekt i hela Sverige

Många av deras uppdragsgivare finns i Göteborg och närliggande orter som Mölndal, Kungsbacka och Kungälv. Men företaget har också haft många uppdrag i bland annat Skåne, Solna och Nacka.

– Just nu håller vi på att ljussätta en rastplats i Arvidsjaur. Det är nog vårt mest nordliga uppdrag, säger Daniel.

Och uppdragen är många, runt 50 nya varje år. Många pågår dessutom i flera år.

– Några har vi hållit på med riktigt länge, som Hisingsbron, säger Daniel.

För det mesta handlar det om offentliga uppdragsgivare som Trafikverket, kommuner och kommunala fastighetsbolag, men privata aktörer i form av till exempel fastighetsbolag förekommer också.

– I de flesta fall är vi underkonsulter till någon annan, till exempel markkonsulter. Men vi har egna ramavtal som med Eskilstuna kommun, säger Daniel.

Något som får dem att sticka ut i jämförelse med många andra ljusdesignföretag är att de oftast jobbar med helprojekteringar, inklusive de elprojekteringar som krävs.

– Sedan vill jag hävda att vi gör anläggningar som fungerar bra att sköta efteråt också. De idéer vi tar fram vet vi att de också går att genomföra. Och vi gör det i nära samarbete med entreprenörerna och de som ska drifta anläggningen sedan, säger Daniel.

– Eftersom vi sätter armaturer som vi fått ok på redan från början är det sällan armaturer byts ut vid genomförandet. Faktum är att det bara hänt en gång och då funkade det också bra att göra det, säger Emilie.

Så kan samarbetet se ut

Att företaget har möjlighet att jobba med hela processen från ax till limpa bottnar delvis i att Daniel har en bakgrund som elektriker, sedan vidare till elektroingenjör och därefter jobb som elkonsult på Ramböll – där han också kom in alltmer på belysning. Emilie, Emelie och Frida är alla erfarna ljusdesigners som utbildat sig på ljusdesignprogrammet i Jönköping och Parviz är utbildad ljusdesigner och inredningsarkitekt.

– Vanligtvis är det en som ansvarar för projektet och gör merparten. Men ibland kanske man inte har tid eller tycker att någon annan är bättre på en viss del. Så då hjälps vi åt, säger Emelie.

– Daniel tar hand om alla elscheman och det är han och Frida som gör de flesta visualiseringar. Parviz jobbar mycket med detaljer och speciallösningar, till exempel för att fästa armaturerna, tillägger Emilie.

För närvarande är de nöjda med antalet medarbetare i företaget, men på sikt tycker de att det vore roligt om de kan bli ännu fler.

– Det beror lite på konjunkturen. Alla börjar bli lite mer försiktiga nu. I de flesta stora projekt som redan är igång märks det inte. Men vi ser att många arkitekter drabbats och behövt säga upp en del av sin personal. På sikt kan det nog bli tuffare även i vår bransch under en period. Ett kommunalt bolag vi jobbar med kring armaturbyten får till exempel 100 miljoner mindre i investeringar under nästa år, berättar Daniel.

– Vi märker också att fokus har skiftat lite. De nya projekt som dyker upp handlar oftast om energibesparingar och inte så mycket om att till exempel göra fint i en stadskärna, säger Emilie.

Vilket är drömprojektet då om ni får välja?

– Området kring den nya stationen i Haga i Göteborg som vi håller på med nu. Både för att det innebär en utmaning i allt från tekniska lösningar till projektets storhet och för att det finns utrymme att göra något roligt, säger Emilie.

Men även små projekt kan vara riktigt spännande. Emelie vill speciellt lyfta ett solcellsprojekt de jobbar med och där de får vara med och driva utvecklingen genom att testa nya lösningar på tre olika sätt.

– Ett annat spännande projekt är Forsåker i Möndal, där man ska bygga 3 500 nya bostäder. Området ligger i Kvarnbyn, vid forsen, och vi kommer att vara med och utforma ljuset både kring vattnet och området runtomkring, berättar Parviz.

Daniel funderar lite över frågan.

– Det är svårt att välja ett drömprojekt. Det finns ju så mycket som är roligt! säger han med ett leende.

Daniel Valentin Elektroingenjör och belysningsingenjör, VD

Utbildning: Elektroingenjör, Chalmers
Specialitet: Har många års erfarenhet av projektering och gestaltning inom belysning för gator och parker. Handlägger både ny- och ombyggnad, inklusive belysningsstyrning för gatubelysning, ljusberäkningar och provbelysning
Kuriosa: Hängiven orienterare

 

Emilie Stegared Ljusdesigner och uppdragsansvarig konsult

Utbildning: Ljusdesignprogrammet vid Tekniska högskolan i Jönköping
Specialitet: Belysning för exteriöra miljöer, som gator och vägar, torg, parker och bostadsområden
Kuriosa: Har bott ett år i Brasilien och pratar portugisiska

 

Emelie Schultz Ljusdesigner och belysningsprojektör

Utbildning: Ljusdesignprogrammet vid Tekniska högskolan i Jönköping
Specialitet: Belysningslösningar i publika miljöer, med människa och miljö i fokus. Vill skapa vackra och funktionella lösningar anpassade för brukaren såväl som beställaren.
Kuriosa: Pysslar, på beställning, snabbt ihop diverse dräkter till halloween eller utklädningsparty för hela familjen

 

Parviz Dadgostar Senior ljusdesigner

Utbildning: Ljusdesigner utbildad vid ­Ljuscentrum i Göteborg och inrednings­arkitekt SIR / MSA, från HDK Göteborg
Specialitet: Produktutveckling och belysning i interiöra och exteriöra miljöer. Drivande i tidiga skeden när det gäller estetik, design och gestaltningsfrågor, under projekteringen kring teknisk utveckling och anpassningar för att realisera projekten
Kuriosa: Bott 25 år i Iran och pratar flytande persiska

 

Frida Öster Ljusdesigner och belysningsprojektör

Utbildning: Ljusdesignprogrammet vid Tekniska högskolan i Jönköping
Specialitet: Belysning för exteriöra miljöer som bland annat gator och vägar, parker och bostadsområden. Visualisering och 3D
Kuriosa: Precis blivit ägare till ett 60-talshus där allt är i original utförande, fritiden är säkrad några år framöver

 

 

På ritbordet

Det pågår en lång rad intressanta projekt hos Lightwise just nu – här är fyra av dem.

1. Station Haga, allmän platsmark
Ljus­gestaltning samt projektering av mark i Haga efter att Västlänken har byggts klart.

 

2. Forsåker, Mölndal
Ljusgestaltning och pågående projektering.

 

3. Byalyktan
Framtagning av en ny armatur som kallas för Byalyktan, med inspiration från Byhatten – ett samarbete med Ateljé Lyktan.

 

 

4. Olof Palmes plats, Göteborg
Ljus­gestaltning och pågående projektering.

Publicerad den 8 december 2023
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2023

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här