Ljusresan

Amsterdam

Natten i Amsterdam myllrar av människor, cyklar, musik, färg och ljus. En vandring här bjuder på fler intryck per hundra meter än de flesta europeiska storstäder. I den brokiga kanalstaden finns många belysningshöjdpunkter att upptäcka.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

 

Magere brug

Förälskade par stannar under lyktorna på bron och låter sig fotograferas medan kanalbåtar långsamt glider förbi under valven. Det här är så mycket Amsterdam det kan bli. Och hit ska man gå om kvällen när 1200 lampor (numera LED-ljus i plastbubblor) tänds och visar bron från sin allra bästa sida. Lamporna är monterade längs den gamla, vitmålade träbrons konturer, så att alla former framträder i mörkret. Och trots att lamporna lyser mycket svagt, så skapar de tillsammans ett med brons lyktor ett behagligt ljus på bron, som passar bra i omgivningen. Namnet ”Magere brug” syftar på brons smäckra design – den magra bron.

Hitta hit: Korsar kanalen Amstel
Natten i Amsterdam myllrar av människor, cyklar, musik, färg och ljus. En vandring här bjuder på fler intryck per hundra meter än de flesta europeiska storstäder. I den brokiga kanalstaden finns många belysningshöjdpunkter att upptäcka.

Cyberspassagen

Cyklisterna har makten i Amsterdam. Det finns fler än 800 000 cyklar i staden och för den som promenerar gäller det att vara uppmärksam för att inte bli påkörd.

I en vältrafikerad gång- och cykeltunnel under centralstationen är det här inget problem, dock. Med hjälp av ljus och material har skaparna av tunneln dragit en effektfull skiljelinje mellan cyklister och fotgängare. Cykelsidan består av asfalt och galler och skiljs från gångsidans vita kakel av en dold LED-list som lyser ut över cykelbanan och en rad med markinfällda LED-ljuspunkter. Ovanför cykelbanan finns lätt välvda takarmaturer med opalt glas som lyser upp hela tunneln utan störande blänk. Kaklet är bemålat med havsmotiv; vågor, skepp, fiskare och sjörövare.

Hitta hit: Centralstationen i Amsterdam

Phytonbron

På den prisbelönta Phytonbron är ljussättningen en tydlig del i arkitekturen.

De Sir Väs-liknande armaturerna sträcker på huvudena och lutar halsarna bort från broräcket och ger liv åt den väldiga röda stålkonstruktion som kränger sig över kanalen. Med enkla medel har arkitekten Adriaan Geuze skapat en effektfull belysning för en bro som vill ta plats och synas. De 14 specialdesignade armaturerna är var och en försedd med avskärmade LED-armaturer.

Vi besöker bron en ljum kväll när de boende tagit ut grillar till kajkanten och de modigaste barnen klättrar upp på brokonstruktionen och hoppar i vattnet. Det här är en spännande plats att besöka.

Hitta hit: Mellan Sporenburg och Borneo Island i Östra Docklands

Sjöhistoriska museet

I hamnområdet finns mycket intressant att se. Här märks det Sjöhistoriska museet vars ljusa fasad är sparsamt och fint upplyst med förstärkt ljus fönsternischerna. Museet har även en spektakulär innegård med ett nyligen monterat glastak försett med små LED-downlights, som ska symbolisera stjärnhimlen. Dagtid ger taket ett intressant skuggspel över väggarna och marken.

Museet är inrymt i ett nästan 300 år gammalt magasin som tillhört marinen, så båtar kan passande nog lägga till direkt intill byggnaden. Ljussättningen och tillbyggnationerna är fint anpassade till den gamla byggnaden. Den här platsen är intressant att se i både kvälls- och dagsljus.

Hitta hit: Oosterdok, hamnområdet vid centralstationen

A'dam Lookout

I år fick Amsterdam sin första officiella utsiktspunkt: A´dam Lookout, en 21 våningar hög byggnad toppad med diverse spektakulära effekter. Tornet med sin rosa belysning är ett nytt landmärke i Amsterdams norra, lite bortglömda del. Bara hissen upp till taket bjuder på en ljusshow (epileptiker varnas på särskilda skyltar). Utsikten från taket är magnifik. Här kan besökarna även testa Europas högsta gunga som självklart svingar dig ut över kanten. Två trappor ned finns en roterande restaurang av det finare slaget. Det här är modernt, påkostat och färggrant. Det är enkelt att ta sig hit. Gratisfärjor går oavbrutet över kanalen vid Centralstationen.

Hitta hit: Overhoeksplein 5

Bonustips: Den flytande blomstermarknaden

Det går ju inte att återvända från Holland utan tulpanlökar i bagaget. På den flytande blomstermarknaden vid Singel finns ett stort utbud av billiga och intressanta lökar att välja bland. Det är även en mysig plats att strosa på, bland växtlighet och ständigt pågående kommers.

Hitta hit: Längst söderut på vägen Singel

Publicerad den 10 oktober 2016
Ur Ljuskultur Nummer 5, 2016

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här