Notiser

Allt är upplyst i nya Hedlundadungen

Tyréns landskapsarkitekter och ljusdesigner har skapat en plats som inbjuder till lek och rörelse för
alla åldrar i Hedlundaparken i Umeå.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Parken invigdes i juni 2016 och har på bara några månader blivit en populär plats för besökare och boende i området kring lekplatsen. Hedlundadungen ligger i ett område med mycket växtlighet och tallvegetation. Tyréns landskapsarkitekter och ljusdesigner har därför utformat en plats med tallkotten som inspirationskälla. Tallkottens färg och form har fått prägla både terräng, lek­utrustning och belysning.

Lekplatsen har fått en upplyst fontän, en ny äventyrslek, en vattenlek samt en joggingslinga och ett utomhusgym. – Det är ett jätteroligt och utmanande uppdrag som vi har varit delaktiga i sedan 2009, berättar Annica Forsberg, ansvarig landskapsarkitekt på Tyréns. Mycket av arbetet och utformningen av parken har växt fram i en kreativ process med Umeå kommun och i dialoger med medborgare och närliggande skolor. Där uppkom önskemål om att parken skulle ha en naturkänsla och inte vara så tillrättalagd. Den skulle även kännas trygg, rogivande och inbjudande.

Ljusgestaltningen har utgått från samma ledord som landskapsutformningen. Flera träd har därför utsmyckats med stora upplysta klot som har hämtat inspirationen från tallkotten. Stor vikt har även lagts vid att få parken att kännas trygg och välkomnande med god synkomfort. Mycket av belysningen har därför integrerats i lekutrustningen för att skapa ett jämnt och inbjudande ljus och att undvika känslan av en kuliss.

– En av utmaningarna med projektet har varit att integrera belysningen i utrustningen och annan dekoration i parken, säger Jacob Östlund, ansvarig ljusdesigner på Tyréns. Samtidigt ville vi göra det hållbart både miljö- och materialmässigt. Vi har därför till större delen använt oss av LED-belysning och hållbara produkter. Umeå kommun har verkligen satsat på en bra landskapsutformning där mycket fokus har fått ligga på ljusdesignen med en stor gestaltningsfrihet.

Publicerad den 31 januari 2017
Ur Ljuskultur Nummer 1, 2017

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här