Ljusresan

Prag

Floden, broarna och de hundratals torn som bryter upp silhuetten är den här platsens signum. Vi är i en av Europas bäst bevarade huvudstäder. Kulturhistorien är närvarande överallt. När de anrika fasaderna tänds upp med ett varsamt sken kan vår upptäcksfärd i Prag börja.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

 

 

Týnkyrkan och utsikten från Rådhuset

Týnkyrkans gotiska 1400-tals torn drar blickarna till sig. Ett vitt ljus lyfter fram de många svarta tornspirorna, som inifrån glöder med eldfärgat sken. Alla armaturer är dolda för betraktaren. Tornens fasader är belysta från hustak i närheten, så som på många andra platser i Prag. Týnkyrkan framträder tydligt från Gamla stadens torg. Men bäst vy får man från rådhusets balkong, varifrån man kan ta in hela staden, inklusive den ståtliga slottsborgen. Rådhustornet är öppet dagligen kl 9–22. Vackraste tidpunkten är från solnedgång till efter skymningen när stadens lyktor och fasader tänds. Hitta hit: Gamla stadens torg.

Det dansande huset (Tancící dum)

Det dansande huset ligger en bit uppströms från Karlsbron och utgör ett udda inslag bland Prags alla hus i barock-, gotik- och jugendstil. Det uppfördes mellan 1992–1996 och ritades av Vlado Milunic och Frank Gehry. Främst är det arkitekturen, som påminner om ett dansande par, som gör ett besök väl värt. Det ena huset har en glasfasad som är belyst från insidan med uplights på varje våningsplan. Det andra har en stramare “hållning” och är belyst med nedåtriktade strålkastare. Det dansande huset är ett bra exempel på en djärv idé som kommit att bli ett måste för alla som vill lära känna staden. Hitta hit: Rašínovo nábreží 80.

Trojský Most

Trojabron är en modern bro, färdigställd 2014, med en enkel men effektfull belysning. Ljuset speglas i den lugna floden Vltavas (Moldaus) vattenyta. Downlights med högtrycksnatrium framhäver brons smäckra bågform i kontrast till det vita ljuset i brons räcken. Här är downlights monterade innanför ett välvt räcke där de lyser upp både brons sidor och delar av gångbanan, samtidigt som de sitter helt skyddade från åverkan. De lågt monterade armaturerna längs gångbanan hade man dock kunnat undvara. Hitta hit: Trojský Most.

Kubismen i Prag

Det finns åtminstone två hållpunkter för den som vill se utsökta exempel på kubism. Först, den kubistiska lyktstolpen, som sägs vara den enda i sitt slag i världen. Den står i ett stillsamt hörn alldeles bakom Vaclavplatsen. Därefter rekommenderas en kort promenad till Den svarta madonnans hus, ett vackert kubistverk med flera attraktioner. Dels fasaden med kubistiska fönster, den permanenta utställningen om kubism i Prag och inte minst caféet en trappa upp, med inredning i … just det, kubism. Hitta hit: Ovocný trh 569/19 (Den svarta madonnans hus), Jungmannovo nám. 21 (lyktstolpe).

Karlsbron

Ingen Pragbesökare kan resa hem utan att åtminstone en gång ha korsat Karlsbron. För att undvika trängsel kan det vara värt att stiga upp tidigt och tillägna sig upplevelsen i gryningen. I sällskap av duvorna och några enstaka fotografer kan man i lugn och ro studera den långa raden av helgonstatyer. I lyktorna av gjutjärn har nya LED-ljuskällor installerats med gott resultat. Även de gotiska tornen vid brons båda fästen är varsamt ljussatta och bildar en stämningsfull fond. Prags kulturarv är inte
dolt i mörker. Hitta hit: Karluv most, 110 00 Praha 1.

Bonustips! Mirror Maze & Kaleidoscopic Cinema

Har du någonsin velat uppleva ett kalejdoskop i bioformat, med motiv från växt- och djurriket, himlavalvet och Prags sevärdheter? Då är du inne på rätt väg. När du blivit mätt på denna syn, tag en trevande vandring i spegellabyrinten, där man får reflektera över sin egen självbild (och andras) på ett synnerligen förvirrande sätt. Öppet kl.10–20 dagligen. Hitta hit: Na mustku, Prague 1.

Publicerad den 5 april 2016
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2016

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här