Intro

Som ett nedsänkt periskop

Till den sydligaste punkten av norska kusten har det norska arkitektföretaget Snøhetta designat Europas allra första undervattensrestaurang med det dubbeltydiga namnet Under.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Halvt sänkt i havet, fem meter under vattenytan, ligger byggnaden mot den bräckliga strandlinjen. Likt ett akvarium kommer restaurangen att bli en del av den marina miljön och vila direkt på havsbotten – med en utsikt som ständigt förändras efter väderförhållandena. Med sin omedelbara närhet till naturens krafter är byggnaden, som också kommer att fungera som forskningscentrum för marint liv, en hyllning till den steniga norska kusten och havets vilda fauna.

ÅF Lighting i Oslo håller på att utveckla ett ljuskoncept för denna speciella byggnad tillsammans med Snøhetta. Den beräknade byggstarten är i februari 2018.

Läs mer om projektet

Publicerad den 30 november 2017
Ur Ljuskultur Nummer 6, 2017

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här