Intro

Ljus skapat av bakterier

Att belysa med hjälp av bakterier. Det tror Sandra Ray, fransk designer från start-up företaget Glowee i Paris-förorten Evry.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Den 26-åriga designern Sandra Ray och hennes kollegor utvecklar en biologisk ljuskälla som använder naturliga egenskaper hos marina mikroorganismer för att skapa ljus. Det är en levande och självförsörjande ljuskälla som inte behöver någon installationsinfrastruktur.”Ännu så länge räcker den blågrönt­alstrande ljuskällan upptill fem dagar innan kraften från bakterierna tar slut.” Idén fick Ray när hon studerade för en master i industridesign och utmanades att tänka ”utanför boxen”. Med tekniken vill hon utmana dagens sätt att producera och använda ljus och vårt sätt att utnyttja planetens begränsade resurser.

I sin nuvarande version räcker Glowee-ljuskällan till upptill fem dygn och är därför en användbar lösning för events, festivaler och andra liknande ändamål. I sådana sammanhang har Glowee hittills använts av, bl.a. modemärken LVM och Adidas.

Utvecklingsarbete pågår för att få denna blågröna ljuskälla lysa både mer intensivt och längre. Även produktionsmetoderna behöver förbättras men Sandra Rey är hoppfull och tror att tekniken kommer att kunna bli en lösning för framtidens urbana utemiljöer.

Se ett TED Talk med Sandra Rey:

 

Publicerad den 30 november 2017
Ur Ljuskultur Nummer 6, 2017

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här