Inne i byggnaden uppfattas belysningsstyrkan som låg och utgöra av en indirekt lösning, infälld i baksidan an bänkarna. Dessa LED-spotlights med elliptisk ljusfördelning och en färgtemperatur på 2700K skapar ett varmt ljus, som ger en vacker effekt på marmorbladen och framhäver dess komplexa form.
De enda synliga tekniska beslagen i strukturen skapar den exteriör ljuseffekten som finns på den vertikala bronsprofilen som förbinder fönstren med marmorbladen. Dessa belyser den övre delen av de nio kronbladen. Armaturerna är skräddarsydda för bronsprofilerna och integrerade i formen så sömlöst som möjligt.
Ljus i världen

En blomma av ljus

Beläget vid vattnet och vid foten av Andes-berget i Santiago står Bahá’í-templet, som en ”blomma av ljus” med sina nio genomskinliga kronblad gjorda av marmor, glas och stål. Ett projekt som tog många, många år att förverkliga.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Bahá’í-templeti Santiago är det åttonde och sista templet byggt av bahá’í-samhället i världen. Byggnaden har en stålstruktur som täcks på insidan av en genomskinlig marmor och på utsidan av gjuten glasbeklädnad. Kravet för belysningen var att uppfylla två huvudsakliga mål. Exteriört skulle ljuset skapa en yttre scen som förstärker transparensen av byggnaden och gestaltar den som ett lysande element. Interiört skulle belysningen skapa en varm och intim atmosfär, gynnsam för meditation och bön.

De arkitektoniska elementen, formerna och materialen är fantastiska i sig men ljuseffekterna och belysningen spelade en avgörande roll för att förstärka arkitekturen och skapa denna fulländade byggnad. Ljusdesignteamet har arbetat i nära samarbete med arkitekten och varit med från början, för att kunna integrera ljuset i byggnaden så osynligt som möjligt. Templets komplexa form och material gjorde detta till en pågående utmaning.”Ljus har målats endast där det behövs. Den meditativa atmosfären andas liv i byggnadens material och form”

De enda synliga tekniska beslagen i strukturen skapar den exteriör ljuseffekten som finns på den vertikala bronsprofilen som förbinder fönstren med marmorbladen. Dessa belyser den övre delen av de nio kronbladen. Dessa armaturer är skräddarsydda för bronsprofilerna och integrerade i formen så sömlöst som möjligt.

Projektet har uppmärksammats runtom i världen och premierades nyligen med IALDs ”Award of Excellence”. Med all säkerhet kommer det att kamma hem fler prestigefyllda priser för sin ariktektur och belysning.

Publicerad den 27 augusti 2018
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2018

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här