Gästkolumnen

Stärk den nordiska belysningskulturen

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Ny kunskap om ljusets biologiska betydelse kan stärka den nordiska belysningskulturen, som utgår från dagens ljus och nattens mörker, och använder artificiell belysning för att skapa funktionella och stämningsskapande rum – både inne och ute.

Ljus är medicin, säger forskarna. Jovisst, men som ljusdesigner är vi inte utbildade i att ”medicinera” folk. Ändå måste vi göra det. Som Joachim Stormly svarar i artikeln Dialog om dygnsrytm och ljus* – vi gör det varje gång vi designar ljus.”Lite nördigt, men uppskattat – folk intresserar sig för ljus!”

I Danmark har vi ett ”folkemøde” på Bornholm, motsvarande Almedalsveckan. I år samlades en panel med bl.a. en läkare, en forskare, en ljusdesigner och en formgivare till en debatt med rubriken: Ljus och mörker stärker ditt liv. Lite nördigt, men uppskattat – folk intresserar sig för ljus! Det var inspirerande att diskutera ljus tvärvetenskapligt och jag fick med mig tre viktiga punkter:

  • ”Ljus är medicin” – rätt ”dos” ljus och mörker under dygnet har avgörande betydelse för människors fysiska och psykiska hälsa och välbefinnande.
  • I dag planerar man in belysning utifrån att man vill kunna se – i framtiden måste man också ta med ljusets och mörkrets biologiska betydelse i beräkningen, inomhus och utomhus, för både människor och djur.
  • Vi har (haft) en stark belysningskultur i Danmark med varierad belysning, hög belysningskvalitet och låg grad av bländning. Ljusets biologiska aspekter kan stärka den belysningskulturen, men vi måste utmana gällande belysningsstandarder och utbud.

Bakgrunden till artikeln Dialog om dygnsrytm och ljus och debatten på Bornholm är bl.a. att branschen marknadsför produkter som ”Human Centric Lighting” och ­(i Danmark) ”dygnsrytmljus” – vissa mer seriöst än andra. Efterfrågan är stor, men ingen vet egentligen vad det är. Det är inte 60×60-armaturer i taket som skiftar färg eller färgtemperatur. Det är ljusdesign som har som mål att skapa goda förutsättningar för människors liv i ett dygnet runt-samhälle, där vi tillbringar 90% av tiden inomhus. Den nordiska belysningskulturen handlar om dagsljus, variation av ljus och skugga, hög kvalitet på belysningen och låg bländningsgrad. Det passar väl ihop med ljusets biologiska aspekter, om vi tänker efter – kanske det till och med kan stärka den nordiska belysningskulturen? Som kanske inte heller bara är nordisk, utan bara god ljusdesign för våra breddgrader? Oavsett vilket behöver vi utmana standarderna och hjälpa byggherrarna med att ställa ordentliga krav på ljuset – både inne och ute.

Publicerad den 29 augusti 2018
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2018

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här