Bloggat

Vad kan the Internet of Light belysningens internet göra för dig?

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Föreställ dig att dina ljuspunkter kunde prata med dig och med varandra. Eftersom belysning och ljuspunkter finns överallt i den byggda miljön, skulle de då kunna användas för att distribuera sensorer och kommunikationsanordningar inom byggnader och runt om i staden. Och eftersom LED-ljuskällor redan kräver elektronik för att fungera, är det ganska enkelt att utrusta dem med sensorer för att till exempel mäta temperatur, luftkvalitet, buller eller vibration.

Tack vare att smarta enheter blivit så vanliga är det enkelt idag att interagera med dessa sensorer med hjälp av mobiltelefonen. Till exempel skulle du kunna få en egen personlig uppsättning av belysningsstyrning, beroende på vilket rum du är inne i eller vilken aktivitet du håller på med.

Exakt den sortens tankar förverkligades i ett testprojekt på Arups utställningslokaler i London redan 2015. Spotlights installerades för att fungera som punkter i en Physical Web som sänder ut internetlänkar. Ljuspunkterna skickade ut egna statusuppdateringar med rapporter om till exempel LED-ljuskällornas temperatur och hur länge de varit tända. I och med Physical Web fick besökarna ett direkt sätt att interagera med belysningen genom en internetapp. Vi skapade ett belysningens internet, the Internet of Light.

Detta belysningens internet är möjligt tack vare framsteg inom belysningsteknik och i och med skapandet av the Internet of Things, sakernas internet. Detta nya nätverksparadigm handlar om ett öppet system där system kan prata med varandra genom internets teknologier och genom olika protokoll.”Detta nya nätverksparadigm handlar om ett öppet system där system kan prata med varandra genom internets teknologier!”

Genom att använda tekniken skulle en kommersiell byggnad kunna registrera hur den faktiskt används. Den ultimata fördelen med detta skulle möjliggöra inlärningsbeteenden – precis som med smarta termostater hemma, som lär sig din rutin och när du vill att värmen ska vara på.

Det skulle också kunna möjliggöra att byggnader anpassar sig till användarnas individuella och föränderliga behov. Ett belysningens internet skulle ge människor individuell kontroll över sin närmiljö på ett sätt som aldrig varit möjligt i det moderna kontorets öppna planlösningar. Resultatet skulle bli lokaler, utrymmen som är mer anpassningsbara och känsligare för de aktiviteter som sker i rummet.

Jag tror att smart belysning som används på detta sätt kan fungera som kommunikationskanal mellan människa och byggnad, så att byggnaderna kan lära sig och anpassa sig efter människans beteende. Samma sak skulle kunna fungera i en större skala, i en stadsmiljö, där sensorer kan installeras i gatubelysning, för att skapa hela stadsdelar med mer personlig och mer kontextuell upplevelse av utemiljön.

Publicerad den 28 augusti 2018
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2018

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här