Fr. v. Johan Carlsson, JAC studios och Nikolaj Birkelund, Fortheloveoflight.
Utmärkelse

Danmark bäst i Norden

Vadehavscentret i Vester Vedsted i Danmark,­ en utställning som ingår i UNESCOs världs­­arvslista korades till vinnare av Nordic ­Lighting Design Award 2018 vid en pris­ceremoni i Helsingfors den 12 september.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

En enig jury valde det ena danska bidraget bland de tio tävlande nordiska projekt till vinnare, med följande motivering:

”Projektet är komplext och flerdimensionellt både visuellt och för sitt ändamål – och ändå är känslan så subtil och lugn. Det tonade mjuka ljuset smeker de bräckliga, kortlivade riken av fåglar. Utställningens hierarki kan tydligt ses genom olika lager av ljus. Det mjuka dagsljuset och artificiella ljuset spelar tillsammans i en harmoni. Installationen präglas av noggrant utformad lösning med belysningsarmaturer och ett skensystem med modern styrteknik som även övervakas på distans”.

– Det är en stor ära för det hela teamet bakom designen av Vadehavet centrum att få motta Nordic Lighting Design Award. För oss innebär utmärkelsen ett erkännande för en engagerad och tvärvetenskaplig process som ligger bakom projektets slutförande, en process där ljusdesign har varit med redan från början ”, säger utställningsarkitekt Johan Carlsson från JAC studior.

Nästa gång delas Nordic Lighting Design Award om två år, dvs 2020. Även då är det de nationella vinnarna från de nordiska länderna som tävlar mot varandra.

Publicerad den 17 oktober 2018
Ur Ljuskultur Nummer 5, 2018

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här