Rörelsedetektorer och sensorer styr ljuset för att öka upplevelsen av trygghet i Volksgarden i Graz.
Intro

Smart, smartare, smartast

Trenden är tydlig när det gäller övergången till smarta system. Allt fler kommuner investerar och utvecklingen går fort eftersom energieffektiva och intelligenta alternativ även bidrar till ökad hållbarhet, trygghet och säkerhet.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

”Rörelsedetektorer och ljudsensorer styr ljuset beroende på vad som behövs utifrån situationens karaktär.”

Tack vare teknikutvecklingen handlar de smarta systemen idag om mycket mer än energibesparing. En intelligent utomhusbelysning kan styras för att också öka såväl trygghet som säkerhet för invånarna. Kameror, rörelsedetektorer och ljudsensorer kan kopplas till somliga av systemen vilket välkomnas av såväl kommunledning som polis och invånare. Ljuskultur har tidigare rapporterat om att trygg- och säkerhet fokuserats allt mer under de senaste åren. Trygghet som alltså handlar om en personlig upplevelse av om givningen medan säkerhet definieras som hur de fysiska strukturerna i omgivningen påverkar risken för att ”otrygga händelser” ska inträffa. Studier visar att det i belysningssammanhang är viktigast hur och inte att en plats är belyst för att ge den största känslan av trygghet.

Säker stadspark

I ett nyligen genomfört projekt i Österrikes näst största stad Graz har kommunen tydligt sett hur smart belysning ökar den allmänna säkerheten. I delar av den stora, populära stadsparken Volksgarten har ett vandalbeständigt system från Zumtobel installerats. Rörelsedetektorer och ljudsensorer styr ljuset beroende på vad som behövs utifrån situationens karaktär – allt med ambitionen att öka parkbesökarnas upplevelse av säkerhet.

Bakgrunden till projektet var att undersökningar visade att många som befann sig i parken efter mörkrets inbrott ofta kände sig otrygga så borgmästaren, polisen och en organisation som kampanjar för ökad säkerhet i staden gjorde gemensam sak. Parkens tidigare låga ljusnivåer bidrog till den negativa upplevelsen och i pilotprojektet levererade Zumtobel Group Services ett system som svarar både på rörelse och ljud och avger mer ljus vid behov. Det innebär att ljuset fungerar som en ledsagare för fotgängare och samtidigt avskräckande på vandaler och andra ohederliga karaktärer.

”Kort sagt ger de smarta systemen en möjlighet att ’dansa i takt’ med den digitala tiden och låta fler komponenter länkas samman och tala med varandra.”

Ett smart samspel sker mellan armaturer, sensorer och belysningsreglage där armaturerna styrs via InCity som är ett intelligent webbaserat belysningssystem. Systemet aktiverar armaturerna via en radiomodul när sensorerna känner av ljud eller rörelse. Den medföljande mjukvaran visar också energibesparingarna som uppnåtts av den nya belysningslösningen och i stadsparkens pilotprojekt sparas idag cirka 60 procent energi. Detta beror dels på att ljuset anpassar sig till situationen, dels att de nya armaturerna förbrukar betydligt mindre energi än de gamla. Initiativtagarna är också nöjda med att ingen vandalism förekommit sedan det nya systemet installerades.

Stort intresse för det smarta och intelligenta

I svenska städer blir de smarta satsningarna allt fler, både stora och små.

Göteborg var tidigt ute och såg direkt stora besparingar både gällande elförbrukning och underhållsarbete. Kommunen var också snabb på att testa ett system med intelligent gatubelysning som anpassades efter trafiktätheten.

I EU-projektet Lighting Metropolis har Malmö stad tillsammans med flera stora aktörer i Öresundsregionen samlats för att skapa världens ledande living lab för smart urban belysning. I skrivande stund genomförs också ett spännande projekt på det centrala Möllevångstorget med bland annat ljudsensorer kopplade till belysningen, tänkt att stå klart i höst. I detta projekt är polisen inblandad vilket också gäller för den närvarostyrda belysningen i stockholmska Rålambshovsparken. Där och längs den närliggande, joggingpopulära Kristinebergs strandstig kan polisen tända upp belysningen på några sekunder när det smarta systemet ger en indikation om att det behövs.

Kort sagt ger de smarta systemen en möjlighet att ”dansa i takt” med den digitala tiden och låta fler komponenter länkas samman och tala med varandra. Den framtida potentialen är stor och vi kommer att få se allt från kameror till sensorer som samlar in data om allt från väderleksförhållanden till de mest populära vägarna genom parken eller över torget. Med all säkerhet kommer också en diskussion om personlig integritet att följa i spåren av dessa sam- och framtida kommunikationssystem.

 

Publicerad den 15 oktober 2018
Ur Ljuskultur Nummer 5, 2018
För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.
Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här