Eldfågels föreställning ”Ett liv ur askan” fick uppföras med LED-belysning istället för eld under invigningen av Urkultfestivalen i Näsåker.

Från ELD till LED

Artistgruppen Eldfågel fick en tuff utmaning genom att vara tvungna att avstå från eld på scenen under Eldnatten som varje år inviger världsmusikfestivalen Urkult.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Eldfågel med inhyrda kollegor hade jobbat med föreställningen i ett halvår när de en dryg vecka före premiären fick veta att eld över huvud taget inte skulle få förekomma på festivalområdet på grund av den extrema torkan. Lösningen blev LED-redskap, köpta, lånade och egentillverkade och modifierade av, bl a eldartisten och ingenjören Johannes Holm.

Friare lek och mera färgeffekter blev vinsten och publikens reaktion var över förväntan. Många var inte bara imponerade utan även djupt berörda av budskapet i föreställningen – ”att ta sig igenom inre mörker”.

– Vi kommer att fortsätta att jobba med eld, men har kvar våra LED-redskap. Vi ska faktiskt sätta upp en liten LED-föreställning i Göteborg i november, berättar Anna Mattisson, föreställningens producent.

Publicerad den 11 oktober 2018
Ur Ljuskultur Nummer 5, 2018

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här