Ljuskultur 90 år

Ljuskultur återblickar

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

I år fyller tidningen Ljuskultur 90 år. Det firar vi genom att i varje nummer i år göra en tillbakablick på alla de nittio åren som passerat. Vi plockar ut några guldkorn ur vår utgivning under årens lopp och relaterar också till andra viktiga händelser i världshistorien.

1929

Ljuskulturs månadsblad ser dagens ljus

Det är bara ca 90 år sedan som det elektriska ljuset i form av glödlampan fick sitt stora genombrott i Sverige. De första armaturerna och anläggningarna var primitiva och föga ändamålsenliga och då glödlampan var hundrafalt starkare än den dominerande fotogenlampan blev resultatet många gånger mycket kraftig bländning. Behovet att informera hur ljuset ska kultiveras var stort och tidningen Ljuskultur såg dagens ljus.

De då nya metalltrådslamporna gav tio gånger så mycket ljus per watt som de tidigare koltrådslamporna och elljuset blev nu en billigare form av belysning än fotogenlampan som var den då helt dominerande ljuskällan. Elljusets genombrott var dock inte helt okontroversiellt och det fanns krafter som motarbetade det elektriska ljusets utbredning.

Branschen insåg tidigt att det behövdes en saklig information så att allmänheten och fackkretsarna skulle få större nytta och trevnad av det nya elljuset. Som en viktig informationskanal startades Ljuskulturs månadsblad, som utkom med sin historiska första utgåva i januari 1929.

Publicerad den 30 januari 2019
Ur Ljuskultur Nummer 1, 2019

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här