Gästkolumnen Gästkrönikan

Är ”smart” det nya dumma?

Har vi inte alla känslan inom oss, är ”smart” verkligen så smart? Och betyder smart ur en aspekt att det är det generellt? Än en gång måste vi se till hela sammanhanget och inte förlita oss på förenklade samband.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Det talas mycket om ”smart belysning” och dess möjligheter. Och visst är möjligheterna många och vissa av fördelarna lättare att identifiera, inte minst när det gäller driftsaspekter och energibesparingar. Men påverkan på andra aspekter inom belysningsplanering som t ex otrygghet är högst oklar, trots att denna typ av belysning ofta lyfts fram som lösningen på även detta problem.

I ett nyligen utfört projekt i Graz som Ljuskultur rapporterade om i artikeln ”Smart, smartare, smartast” beskrivs ett projekt med ”smart belysning” med syftet att öka tryggheten. Där har man installerat sensorstyrd belysning med armaturer som ökar ljusnivåerna när människor rör sig i närheten. Denna typ av belysning kan av egna och andras erfarenheter uppfattas mycket otrygg eftersom det då blir uppenbart när ett potentiellt offer befinner sig på platsen. Inga starka argument framkom för att det var just ”smartheten” som gett de positiva effekterna det rapporterades om från det som i mina ögon var en hemsk ljusmiljö. I samma artikel kan vi också läsa om polisens allt vanligare användande av ”kaosbelysning”, som innebär möjligheten för polisen själva att tända upp en belysning med avseende att skrämma bort människor/få bättre överblick av en plats. Som ljusdesigner kämpar jag för att skapa platser som är behagliga att vistas på och har goda sociala kvaliteter. Man kan fråga sig hur denna styrning påverkar upplevelsen av trygghet och den allmänna stämningen på platsen?

Trygghetsskapande belysning är ett mycket svårt begrepp att definiera ­eftersom det handlar om en personlig upplevelse. Det finns stora frågor kring hur belysningsstyrning kan bidra till bättre trygghet och/eller säkerhet. Jag skulle vara mycket intresserad av att se resultatet av forskning inom detta område. Många svenska kommuner investerar nu i ”smarta lösningar” och vi är alla säkert intresserade av att veta vad det som våra skattepengar går till innebär för människors trygghet. En av de viktigaste rollerna för belysning i städer är att skapa trygghet. Trygghetsskapande belysning kan aldrig utgå från en teknisk lösning utan måste utformas i samspel med människorna och platsens specifika förutsättningar.

Publicerad den 22 mars 2019
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2019

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här