Teknik

Designtävlingen inom OLED Academy

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst för prenumeranter. Genom att bli prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material.

Bli prenumerant

Följande fem produkter är frukten av designtävlingen inom OLED Academy, där alla armaturer på olika sätt utnyttjar OLED-teknikens unika egenskaper.

Leaves

Design: Hans Christian Asmussen.

Leaves är en serie lugna minimalistiska stämningslampor, där designen härmar naturens fördelning av blad på en stjälk. Lampans blad uppnår sin lätthet genom OLED’sen extremt tunna profil och jämna emissionsyta. Detta tar sig också uttryck i ljuset, som lyser från bladens undersida och utnyttjar OLED’ens säregna egenskaper; ett svagt, jämnt ljus med en enastående färgåtergivning. Leaves är lämplig som dekorativ upphängning i grupper eller till att lysa upp ett dunkelt hörn i vardagsrummet, caféet eller lobbyn.

OLED-OLOR

Design: Nikolay Marinov.

Bordslampan OLED-OLOR är inspirerad av Danmarks nationalfågel svanen (latin: Olor). OLED’sen tunna profil är integrerad i en kärnläderövertäckt bordslampa, formad till en elegant svanhals. Det klassiska kärnlädret
ger en exklusiv bordslampa i ett snyggt, tidlöst och slitstarkt material, som blir ännu snyggare med tiden. OLED-OLOR är utformad så att den kan ha flera olika funktioner. Den är lämplig som skrivbordslampa med kan också användas som en dekorativ vägglampa, som ger ett mjukt ljus över väggen.

Sov-ägget

Design: Kartin Barrie Larsen.

Sov-ägget kombinerar möjligheten att välja ett bländfritt, närvarande läsljus med trygghetsskapande nattljus utan de problematiska blå våglängderna. Vägglampan är avsedd barnkammaren och andra situationer där man vill kunna växla mellan funktionsljus och sömnvänligt nattljus. När inte längre behov av vitt funktionsljus finns, vippas lampans böjliga del som en stor, fysisk lysknapp, till uppriktad position. Detta aktiverar det amber-färgade nattljuset, som med en svag gloria av ljus skapar trygghet och orientering i rummet.

OLEDchain

Design: Sinom Berbardino.

Huvudidén bakom OLEDchain är tanken om ett flexibelt, svagt, hängande ljus med en igenkännande och ikonisk formgivande karaktär. Ett levande koncept med massor av variations- och utvecklingsmöjligheter. Formen som en kedja gör det möjligt att bygga ut både i längd och bredd. Lampans enkla form utnyttjar OLED’sen tunnhet och
blir visuellt tilltalande genom repetition och struktur. Armaturen kan verkligen användas kreativt, i många olika längder, bredder, konstellationer och sammanhang.

Base Light

Design: Christian Flindt

Fler och fler arbetar idag i aktivitetsbaserade kontor utan fast arbetsplats. Varför inte komplettera den bärbara datorn, som gör detta möjligt, även med sin egen personliga, belysning i jackfickan eller datorväskan? Vägg- och bordslampan Base Light är inspirerad av ett gammaldags fickur med dess timglasform. En lätt, ­hopfällbar OLED-lampa att ta med på resan, och som också kan vara en del av den arbetsplatsen. Base Light är magnetisk, och kan därför lätt sättas upp där det finns behov. Namnet ”Base” syftar till att ljuset är en del av din bas, var än du befinner dig.

Publicerad den 22 mars 2019
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2019

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.        m

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare